• Κοινωνία

    Ένοχος ο ψευτογιατρός: Του επιβλήθηκε 8 φορές ισόβια, επιπλέον κάθειρξη 50 ετών και χρηματική ποινή €327.000

    ψευτογιατρός


    8 φορές ισόβια, επιπλέον κάθειρξη 50 ετών και χρηματική ποινή 327.000 ευρώ επέβαλε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον ψευτογιατρό.

    Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ομόφωνα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για κάθε μία από τις επτά ανθρωποκτονίες στις οποίες καταδικάστηκε, 12 έτη για κάθε μία από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί, της ισόβιας κάθειρξης και χρηματικής ποινής 300.000 ευρώ για διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα σε ανηλίκους των 10 ετών και χρηματικής ποινής 18 χιλιάδων ευρώ για το αδίκημα της απάτης, της ποινής φυλάκισης ενός έτους και 20 χιλιάδων ευρώ για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, της ποινής φυλάκισης των δύο ετών και των 15.000 ευρώ για πλαστογραφία, της ποινής φυλάκισης των δύο ετών και χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ για οπλοκατοχή και ποινής φυλάκισης του ενός έτους για υπεξαγωγής μνημείου.

    Κλαίγοντας η πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε το πέρας της δίκης του ψευτογιατρού.

    Μητέρα και η ίδια, έχοντας απέναντί της τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους από τα μαντζούνια του κατηγορουμένου, η πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης, από τους δικηγόρους μέχρι και τη γραμματέα, λέγοντας:

    «Συγκινούμαι. Ήταν μία πολύμηνη δίκη που όλοι συνέβαλαν. Εύχομαι και τα παιδιά να έχουν μία πορεία σαν τη δική σας», είπε με δάκρυα στα μάτια, με τους συγγενείς των νεκρών να την καταχειροκροτούν.

    Ένοχος ο ψευτογιατρός

    Νωρίτερα, ένοχος για την ανθρωποκτονία επτά ασθενών και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος άλλων έξι κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ο ψευτογιατρός που εκμεταλλεύτηκε την απελπισία βαριά πασχόντων και των οικογενειών τους, υποσχόμενος ότι θα θεραπεύσει ακόμα και τον καρκίνο με μαντζούνια και εξαντλητική δίαιτα.

    Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με μία ομόφωνη απόφαση, καταδίκασε τον Νικόλαο Κοντοστάθη, κρίνοντας ότι προέκυψε από τη μακράν αποδεικτική διαδικασία ότι εάν δεν είχε παραπλανήσει τους ασθενείς να σταματήσουν τη θεραπεία, ίσως να είχαν καταφέρει να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

    Ωστόσο, το Δικαστήριο τον αθώωσε για τις υπόλοιπες πέντε ανθρωποκτονίες που δικάστηκε.

    Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν και οι 16 συγκατηγορούμενοι του 50χρονου, μεταξύ αυτών ένας γιατρός, πρώην υπουργός.

    Ο ψευτογιατρός καταδικάστηκε για σειρά άλλων πράξεων.

    Για κακουργηματική απάτη σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών θυμάτων, για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ εξακολούθηση, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μνημείου και για αντιποίηση αρχής.

    Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για κάθε μία από τις επτά ανθρωποκτονίες και των 12 ετών για κάθε μία από τις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Ο εισαγγελέας επίσης πρότεινε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών σε ανηλίκους.

    «Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς τους ως όργανα», είχε πει ο εισαγγελέας στην αγόρευση του στο δικαστήριο. «Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός.Όπως μας είπε ο πατέρας του ανήλικου Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις το ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν».

    Συγγενείς θυμάτων και θύματα που έχουν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα άκουσαν συγκινημένοι την απόφαση.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη «ψευτογιατρού»: Ένοχος για έξι ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία εισηγήθηκε ο εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ