• Κοινωνία

    Έλληνας σεισμολόγος προέβλεψε σήμερα τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία

    • NewsRoom


    Τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ, που ταρακούνησε πριν από λίγο την Τουρκία, είχε προβλέψει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος με σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως με βάση τα στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία ήταν 86,7%.

    Δείτε την ανάρτηση Χουλιάρα

    «Με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, πού δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% και δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετά τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή» έγραφε συγκεκριμένα ο Γεράσιμος Χουλιάρας πριν από 12 ώρες.

    Με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, πού…

    Posted by Gerasimos Chouliaras on Thursday, January 23, 2020

    Λέκκας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας

    Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

    Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

    Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

    Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με τους πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

    Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ