• Κοινωνία

    Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο για το προσφυγικό

    • NewsRoom


    Έκτακτη σύσκεψη συγκαλείται το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσoτάκη με θέμα τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τον τελευταίο καιρό.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες τουλάχιστον 2.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στις 12.00 του Σαββάτου.

    Χαρακτηριστικοί της αυξημένης κίνησης των ροών είναι οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564.

    Συνολικά, δηλαδή, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

    Πρόκειται για τη δεύτερη σύσκεψη για το θέμα σε διάστημα 15 ημερών, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα.

    Δεύτερος μήνας με αυξημένες προσφυγικές ροές

    Αύξηση της τάξης του 9% κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον Ιούλιο «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου» όπως γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Frontex.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή 3 στους 4 έφτασαν στην Ελλάδα).



    ΣΧΟΛΙΑ