Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τζέιμς Γουότσον, ο επιστήμονας που σε μόλις 25 χρόνια ζωής συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη της δομής του DNA.

Ο Γουότσον πέθανε την Πέμπτη (6/11) σε μονάδα φροντίδας στο Ιστ Νόρθπορτ της Νέας Υόρκης, στο Λονγκ Άιλαντ, σύμφωνα με τον γιο του, Ντάνκαν, ο οποίος ανέφερε ότι είχε μεταφερθεί εκεί πριν από λίγες ημέρες από νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν λόγω λοίμωξης.

1

Μαζί με τον Φράνσις Κρικ —και με καθοριστική συμβολή της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία όμως αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια αργότερα— ο Γουότσον αποκάλυψε ότι η δομή του DNA είναι μια διπλή έλικα, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατανόηση του «βιβλίου της ζωής» που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Ο Γουότσον και ο Κρικ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής το 1962. Η Φράνκλιν είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή το 1958, σε ηλικία 37 ετών, και έτσι δεν ήταν δυνατό να συμμετάσχει στη βράβευση.

Πέρα από τη συμβολή του στη μοριακή βιολογία, ήταν γνωστός και για την ηγεσία του στο Cold Spring Harbor Laboratory, στο οποίο ανέλαβε διευθυντική θέση το 1968 και συνέβαλε στον μετασχηματισμό του σε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, πριν αποχωρήσει το 1993.

Ωστόσο, η πορεία του δεν ήταν χωρίς αμφιλεγόμενες πτυχές. Σε απομνημονεύματα που δημοσίευσε το 1968, συνάδελφοί του υποστήριξαν ότι υποβάθμιζε τη δική τους δουλειά και παρουσίαζε τη δική του συμμετοχή ως καθοριστικότερη.

Το 2007 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε στους Sunday Times ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής «γενικά δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι λευκοί». Παρότι αργότερα ανακάλεσε, επανέλαβε παρόμοια σχόλια σε συνεντεύξεις για ντοκιμαντέρ του PBS, γεγονός που έπληξε σοβαρά τη φήμη του και, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, τον απομάκρυνε από πολλούς συναδέλφους.

Για χρόνια, οι δημόσιες εμφανίσεις του συνοδεύονταν από διαμαρτυρίες — όπως συνέβη και στην Πάτρα το 2011.

Διαβάστε επίσης

Θρίλερ στη Βοιωτία: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε φλεγόμενο όχημα – Αναλαμβάνει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος

Καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του – Τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 ευρώ

Αναστάσης Παπαληγούρας: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος της ΝΔ