• Κοινωνία

    Ευθύμης Λέκκας: Πέντε ιδιαίτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην πυρκαγιά της Ρόδου

    • NewsRoom
    Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας

    Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας


    Πέντε ιδιαίτεροι γεωπεριβαλλοντικοί παράγοντες συνέβαλαν στην καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, στο κεντρικό πυρήνα του νησιού, αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι πέντε παράγοντες είναι:

    – Το υφιστάμενο δασικό περιβαλλοντικό πλαίσιο: η υφιστάμενη δασική περιβαλλοντική σύνθεση που περιλαμβάνει πολύ πυκνό δασικό ιστό, ψηλά δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη.

    – Οι υφιστάμενες μορφολογικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα επίμηκες μορφολογικό βύθισμα μεταξύ του όρους Αττάβυρος και του Προφήτη Ηλία, και το οποίο αντιστοιχεί σε τεκτονικό βύθισμα με διεύθυνση Α-Δ εγκάρσιο στην επιμήκη ανάπτυξη της Ρόδου.

    – Οι ιδιαίτερα αρνητικές πυρομετεωρολογικές συνθήκες, δεδομένου ότι στο τεκτονικό βύθισμα αναπτύσσονται τόσο καταβατικοί όσο και αναβατικοί άνεμοι πυροδοτώντας τις υφιστάμενες εστίες.

    – Η αδυναμία προσέγγισης στο βασικό κορμό του δάσους λόγω των υφιστάμενων μορφολογικών χαρακτηριστικών και η αδυναμία προσβολής της φωτιάς από αεροσκάφη λόγω των εντόνων μορφολογικών εναλλαγών.

    – Η σύνθετη μίξη του δασικού ιστού με αγροτικού οικισμούς, αστικές περιοχές και τουριστικές μονάδες, σύνθεση που επιβάλλει ειδικά και δύσκολα σχέδια διαχείρισης έκτακτης ανάγκης

    Ο κ. Λέκκας σημειώνει πως «επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά η τεράστια ανάγκη σχεδιασμού πρόληψης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ειδικές περιοχές με σύνθετο γεωδυναμικό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο και η εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού ιδιαίτερα σε περιοχές κομβικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

    Διαβάστε επίσης

    Υπ. Πολιτικής Προστασίας για Ρόδο: Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι επισκέπτες – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

    Πυροσβεστική για πυρκαγιά στη Ρόδο: Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 2.000 άτομα – Συναγερμός για την Κυριακή

    Πυρκαγιά στη Ρόδο: Γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων τουριστών από το Κιοτάρι (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ