• Κοινωνία

    Δόμνα Μιχαηλίδου στο mononews: Κανόνες και προδιαγραφές στις δομές – Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση

    Δόμνα Μιχαηλίδου

    Δόμνα Μιχαηλίδου


    Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» με τις καταγγελίες παιδιών και εργαζόμενων να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ώρες.

    Την ώρα που οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε πλήρη εξέλιξη για την «Κιβωτό του Κόσμου», υπάρχουν άνθρωποι που καταγγέλλουν δημοσίως τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις δομές με κάποια παιδιά να έχουν πέσει, όπως υποστηρίζουν, θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

    Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο mononews.gr, τονίζει ότι το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν θα δείξει «Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση. Το λέμε και το κάνουμε πράξη».

    Η υφυπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι κατά την διάρκεια των ελέγχων που έχουν γίνει, δεν έχει υπάρξει καμία καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου», σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν παρέμβει νωρίτερα οι αρμόδιες αρχές.

    Σκοπός του υπουργείου και της δράση της κ. Μιχαηλίδου είναι η αποϊδρυματοποίηση, αναφέροντας ότι «Η υπόθεση με την ιδιωτική δομή που είδε το φως της δημοσιότητας καταδεικνύει τη σημασία του σκοπού μας. Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες κι όχι να μένουν στα ιδρύματα τα οποία είναι από τη φύση τους κακοποιητικά (ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις σωματικής ή σεξουαλικής βίας), σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας έχουν αυξηθεί οι ανάδοχοι κατά 194% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν όσοι ανάδοχοι χρειάζονται».

    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας
    Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας

    «Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, κανείς πλέον δεν μπορεί να διαφωνήσει με την επιτακτική ανάγκη για κανόνες και προδιαγραφές στις δομές. Τον Μάιο του 2022 θέσαμε για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών.

    Ελέγχουμε τις δομές με ειδικά κλιμάκια, έχουμε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που με ιατροδικαστές, παιδιάτρους και παιδοψυχιάτρους πηγαίνουν στις δομές. Τώρα πια όλοι όσοι εργάζονται και φροντίζουν τα παιδιά μας πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Σε κάθε δομή υπάρχει Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας ώστε να μην ξεφεύγει καμία πληροφορία και να μην φοβάται κανείς να προχωρήσει σε καταγγελία.

    Τέλος, η Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107 λειτουργεί πλέον 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μπορεί οποιοσδήποτε επώνυμα ή ανώνυμα να αναφέρει μια περίεργη συμπεριφορά που έχει δει ώστε η πληροφορία να μεταβιβάζεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές».

    Χρήση κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου»

    Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ από τα πρώτα λεπτά δημοσιοποίησης του θέματος προχώρησε σε απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση:

    «Αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην ‘Κιβωτό του Κόσμου’, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων.

    Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

    Η παραχώρηση αφορούσε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος για να μετατραπεί το μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο ακίνητο σε έναν σύγχρονο χώρο πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Σε αυτόν τον χώρο θα στεγάζονταν εστιατόρια για απόρους, αίθουσες διδασκαλίας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ, καθώς και αίθουσες ψυχαγωγίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κιβωτός του Κόσμου: «Άδειασμα» από την Ιερά Σύνοδο στον πατέρα Αντώνιο



    ΣΧΟΛΙΑ