• Κοινωνία

    Δολοφονία 19χρονου: Η εξέταση DNA δείχνει τους δράστες

    • NewsRoom
    δολοφονία 19χρονου

    (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Τους ενόχους δείχνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA που αφορούν στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

    Την ώρα που οι κατηγορούμενοι «δίνουν» ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για τον θάνατο του 19χρονου, τα στοιχεία αποκαλύπτουν την αλήθεια.

    Τα πειστήρια που εξετάστηκαν ήταν ίχνη αίματος από την λεπίδα του δρεπανιού και της λαβής καθώς και δείγμα από το κουμπί αναδίπλωσης της λαβίδας μήκους 23 εκατοστών.

    Συγκρίθηκαν με το αίμα του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη Καμπανού και το DNA των άλλων δύο θυμάτων της επίθεσης καθώς και του πρώτου συλληφθέντα Αυξ. Κ. Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα συνελέχθησαν πριν τις υπόλοιπες συλλήψεις και την εξιχνίαση της υπόθεσης. Έχουν παρθεί και άλλα δείγματα DNA από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους τα οποία ακόμη εξετάζονται.

    Τα δείγματα υπεβλήθησαν σε διαδικασία απομόνωσης και ποσοτικοποίησης γενετικού υλικού (πυρηνικού DNA) το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε με τη μέθοδο προσδιορισμού τύπου αυτοσωμικών STR.

    Τι έδειξε το DNA

    Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Ράδιο Θεσσαλονίκη, από την ανάλυση στην λεπίδα του φονικού δρεπανιού και στο κουμπί αναδίπλωσης της λεπίδας βρέθηκε DNA του 19χρονου Άλκη. Το δρεπάνι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας δίπλα στις λίμνες αίματος που προκάλεσαν τα φονικά χτυπήματα.

    Από την μονωτική ταινία της λαβής του δρεπανιού βρέθηκε DNA που ανήκει σε ένα από τα θύματα της επίθεσης. Εκτιμάται ότι το θύμα είτε πάνω στην πάλη άγγιξε το δρεπάνι είτε μετά την επίθεση που δέχτηκε φροντίζοντας τον φίλο του που αιμορραγούσε πέταξε το δρεπάνι στην γωνιά που βρέθηκε.

    Τα δείγματα από το ΙΧ

    Παράλληλα στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάστηκαν τα νύχια του δολοφονημένου 19χρονου, καθώς και τα ίχνη αίματος τόσο στην πόρτα του συνοδηγού όσο και στα πατάκια του συνοδηγού και των πίσω θέσεων του λευκού citroen του 23χρονου Αλβανού Αυξ. Κ.

    Από την ανάλυση DNA των νυχιών βρέθηκε μόνο αυτό του 19χρονου Άλκη. Από τα ίχνη αίματος στην χειρολαβή του αυτοκινήτου ανήκει σε άγνωστο για την ώρα άνδρα. Με την εξέταση του DNA και των υπολοίπων κατηγορούμενων αναμένεται να γίνει η ταυτοποίηση.

    Αντίστοιχα και στα πατάκια του αυτοκινήτου υπάρχει DNA άνω του ενός ατόμου που κι αυτά αναμένεται να ταυτοποιηθούν με τα νεότερα δείγματα.

    Σε αυτά τα δείγματα δεν βρέθηκε το DNA του 23χρονου Αυξ. Κ., του πρώτου συλληφθέντα για την υπόθεση που οδήγησε στην εξιχνίαση και των υπολοίπων συμμετεχόντων.

    Τη Δευτέρα η τελευταία απολογία

    Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι προσωρινά κρατούμενοι για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, μετά τις μαραθώνιες, χθεσινές απολογίες τεσσάρων ακόμη εκ των φερόμενων δραστών στη στυγερή δολοφονία. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, επίθεση με αντικείμενα και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

    Τον κύκλο των απολογιών, ωστόσο, αναμένεται να κλείσει -προς το παρόν- την ερχόμενη Δευτέρα ο 20χρονος Αλβανός, ο οποίος παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στις ελληνικές Αρχές, καθώς ενεργοποιήθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και έλαβε προθεσμία, για να απολογηθεί μεθαύριο.

    Το μαχαίρι του «Αθηναίου»

    Η ατμόσφαιρα, άλλωστε, στην πόλη είναι εξαιρετικά βαριά, καθώς ώρα με την ώρα βλέπουν το φως και νέες λεπτομέρειες από την καταδρομική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού και των φίλων του, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στη Χαριλάου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομολογίας του, ο 25χρονος «Αθηναίος» παραδέχτηκε ότι κρατούσε μαχαίρι, τύπου «καραμπίτ», όπως και ότι το χρησιμοποίησε καταφέροντας «δύο τσιμπιές» -όπως είπε- σε άτομο που όμως δεν ήταν ο Άλκης.

    Πληροφορίες θέλουν το μαχαίρι αυτό να έχει εντοπιστεί από τις Αρχές, ενώ τον 25χρονο «Αθηναίο» είχε κατονομάσει συγκατηγορούμενός του ως το πρόσωπο που μαχαίρωσε τον 19χρονο φοιτητή, υποδεικνύοντας και το σημείο όπου πέταξε το μαχαίρι, δηλαδή σε ερημική περιοχή. Από πλευράς του, «κυνήγησα έναν, αλλά δεν σκότωσα τον Άλκη», φέρεται να είπε ο «Αθηναίος», παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή για τις στιγμές του φονικού.

    Διαφορετικές εκδοχές, όμως, της μοιραίας νύχτας για τον Άλκη Καμπανό παρουσιάζουν στις καταθέσεις τους οι περισσότεροι εκ των προφυλακισθέντων, προκειμένου να οριοθετήσουν το ρόλο τους απέναντι στην εν ψυχρώ δολοφονία. Ειδικότερα, ο 22χρονος οδηγός του δευτέρου αυτοκινήτου φέρεται να απολογήθηκε ότι πλησίασε στο σημείο του εγκλήματος, όταν το επεισόδιο είχε λήξει και επέστρεφαν οι συγκατηγορούμενοί του. «Δεν κρατούσα τίποτα στα χέρια μου και δεν χτύπησα κανέναν», φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

    Από την πλευρά του, ο 23χρονος επιβάτης του ίδιου αυτοκινήτου φαίνεται να υποστήριξε ότι βγήκε από το όχημα αλλά δεν απομακρύνθηκε απ’ αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας ακόμη επιβάτης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, ηλικίας 21 ετών, είπε ότι δεν είδε τίποτα από το επεισόδιο και δεν κατέβηκε καν στο δρόμο. «Δεν γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν όπλα στα αυτοκίνητα ούτε πως η συνάντησή μας αυτή θα είχε τέτοια κατάληξη», φέρεται να υποστήριξε.

    Ο «Άγνωστος Χ» οδηγός

    Παράλληλα, οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες, οι οποίοι προφυλακίσθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως, κλήθηκαν χθες να αποκαλύψουν την ταυτότητα και τον ρόλο του οδηγού του τρίτου οχήματος, αλλά -όπως και οι προηγούμενοι εμπλεκόμενοι που απολογήθηκαν- φαίνεται να μην έδωσαν αξιόπιστες απαντήσεις ή να δήλωσαν άγνοια.

    Διαβάστε επίσης:

    Δολοφονία 19χρονου: Εισαγγελική έρευνα για διαρροή στοιχείων

    Θεοδωρικάκος: Πιθανό να εμπλέκεται κι άλλο πρόσωπο στη δολοφονία του Άλκη

    Συνελήφθη ο 20χρονος Αλβανός καταζητούμενος για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη



    ΣΧΟΛΙΑ