• Κοινωνία

    Δύο υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσαν οι Αρχές – Σημαντικά ευρήματα

    • NewsRoom


    Δύο περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε διάστημα ολίγων ημερών.

    Στην πιο πρόσφατη από αυτής, οι αστυνομικοί εντόπισαν αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής (6ου αιώνα π.Χ.), ιδιαίτερα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, στην περιοχή της Νεμέας.

    Πρόκειται για κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, που την καθιστά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας.

    Για την υπόθεση συνελήφθη χθες, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, στη Νεμέα Κορίνθου, ημεδαπός που κατείχε παράνομα το αρχαίο μνημείο, το οποίο είχε αποκρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτική οδό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο συλληφθείς ημεδαπός αναζητούσε αγοραστές με σκοπό την πώληση του αρχαίου μνημείου έναντι (500.000) ευρώ.  Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και επιδείχτηκε στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

    Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

    Και δεύτερη υπόθεση

    Τρεις ημέρες νωρίτερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας, που χρονολογούνται στην Κλασική και στη Νεολιθική Εποχή. Τα αντικείμενα βρέθηκαν στην κατοχή γιατρού και της συζύγου του, ηλικίας 61 και 42 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι συνελήφθησαν απογευματινές ώρες της 20ής Δεκεμβρίου στον Κορυδαλλό και τον Πειραιά, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Πρόκειται για έναν πήλινο, οξυπύθμενο εμπορικό αμφορέα, (500-400 π.Χ.), προέλευσης από τη νήσο Σάμο ή τη Θάσο, προερχόμενο από ναυάγιο και ένα νεολιθικό πήλινο εδώλιο καθιστής γυναικείας μορφής που αναπαριστά τη Θεά της Γονιμότητας (4.000 π.Χ.). Τα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Τα αρχαία, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού και στο ιατρείο. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι-συσκευή εκτόξευσης κροτίδων και φωτοβολίδων.

    Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στην Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.



    ΣΧΟΛΙΑ