• Κοινωνία

    Δίκη για Μάτι: Από την προηγούμενη ημέρα ήξεραν για την επικινδυνότητα – Δεν υπήρχαν εναέρια μέσα

    Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στο Μάτι Αττικής


    Ακόμα και με ντουντούκες  να είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι στο Μάτι για τη μεγάλη φωτιά, θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι . Για απλά πράγματα  που δεν έγιναν και κατ’ επέκταση, τις παραλείψεις των αρμοδίων που οδήγησαν 104 ανθρώπους σε μαρτυρικό θάνατο, μίλησε στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι ακόμα ένας μάρτυρας.
    Είναι ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Γιάννης Κώστας, ο οποίος υποστήριξε ότι μηνύθηκε από κατηγορούμενο για να φοβηθεί και να μην καταθέσει όσα είδε και διαπίστωσε.
    “Κι εμένα και τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δ.Λιότσο ήθελαν να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία  μας στο δικαστήριο”, κατέθεσε ο μάρτυρας. ” Εγώ όμως όχι μόνο δεν φοβήθηκα αλλά είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω γιατί χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό , να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά  θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι “
    Ο αξιωματικός του ΠΣ κατέθεσε ότι διαπίστωσε ότι  υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα ” ενγκέιτς” που αποτελείται από τις ώρες ενημέρωσης,άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων . Υποστήριξε ότι  ενημέρωσε αρμοδίως για τα λάθη αλλά όταν οι ανώτεροι του δεν ενημέρωσαν τον εισαγγελέά, προχώρησε ο ίδιος στην καταγγελία. Για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, ο μάρτυρας είπε  ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η δίκη θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου 2023.
    Αρχίζοντας την κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι  από την προηγούμενη μέρα γνώριζε η υπηρεσία του όλα τα στοιχεία της επικινδυνότητας για πυρκαγιά.
    “Οφείλαμε να επανδρώσουμε τα οχήματα στο σταθμό μας σε στάδιο αυξημένης ετοιμότητας”, κατέθεσε χαρακτηριστικά . “Παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο μέσο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση  λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει  τον καπνό και να χτυπήσει  τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη ” .
    Ο ίδιος είχε στείλει SOS στο Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16.59 το απόγευμα λέγοντας:
    “Κέντρο χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.Η πυρκαγιά βρίσκεται στον περίβολο των σπιτιών και  πάει στο βουνό”
    Όσο για τις δικές του δυνάμεις:
    “Εκείνη την ώρα είχα 8 εθελοντικά οχήματα και ένα με μονιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα  μόνο  πεντακόσια λίτρα νερό.
    Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις. Στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρησαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας έκατσε. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε .Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν” .Στις 17.20 η φωτιά είχε μπει μέσα στο μοναστήρι  Παντοκράτορα στο  Νταού .
    Στις 17.30 η φωτιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη . Εναέρια δεν υπάρχουν. Κυρία πρόεδρε, ένα εναέριο .Δεν ήρθε ξανά άλλο. Αν έρχονταν τρία τέσσερα εναέρια μέχρι τις 5 με 5.30 ,η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη. Οι εθελοντές βοήθησαν όσο μπορούσαν .Μέχρι τις 5 το απόγευμα είχα οκτώ οχήματα εθελοντών και έναν επαγγελματία πυροσβέστη. Πώς θα σταματήσω εγώ την Πυροσβεστική; Θα μπορούσε η φωτιά να είχε περιοριστεί αν είχαμε περισσότερα οχήματα’.
    Όσο για τον ισχυρισμό κατηγορουμένων ότι τα θύματα δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο μάρτυρας είπε:
    “Αν έμεναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους δεν θα είχαμε μόνο 104 νεκρούς αλλά εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς. Δόθηκαν χιλιάδες που έφυγαν από τα σπίτι τους και άλλοι που έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν .”

    Διαβάστε επίσης

    Μάτι: Ίσως να είχαν σωθεί άνθρωποι αν υπήρχε έγκαιρη κινητοποίηση των αρμοδίων

    Δίκη για το Μάτι: Για τις ευθύνες συγκεκριμένων κατηγορουμένων κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων

    Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε νέα δίκη 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα


    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ