• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στο Μάτι: Παραπέμπονται σε νέα δίκη 21 κατηγορούμενοι για πλημμελήματα

    Μάτι


    Μία νέα δίκη για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

    Στο εδώλιο θα καθίσουν και οι 21 κατηγορούμενοι που αυτή την περίοδο δικάζονται για τους 102 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες.

    Ή δεύτερη δίκη θα αφορά όσους τραυματίστηκαν αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των θυμάτων της εν εξελίξει δίκης.

    Ή απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την απευθείας παραπομπή σε δίκη των 21 εμπλεκομένων με την κατηγορία των σωματικών βλαβών από αμέλεια, ελήφθη μετά από προκαταρκτική εξέταση-εξπρές.

    Εάν η έρευνα δεν είχε ολοκληρωθεί γρήγορα, το αδίκημα θα παραγραφόταν στις  23 Ιουλίου 2023.

    Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο που τώρα δικάζει για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κρατικών και αιρετών αξιωματούχων, με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, είχε ζητήσει  από την Εισαγγελία  τη συγκεκριμένη έρευνα καθώς διαπιστώθηκε ότι εγκαυματίες που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο δεν περιλαμβάνονταν στα θύματα του παραπεμπτικού βουλεύματος. Έτσι, οι κατηγορούμενοι δεν δικάζονταν και γι αυτές τις σωματικές βλάβες.

     Η νέα δίκη, λόγω ειδικής δωσιδικίας των  εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Πλημελλημάτων της Αθήνας .

    Κατάθεση Λιότσιου

    Στην εν εξελίξει δίκη συνεχίστηκε για 15η μέρα η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου..

    Υποβάλλοντας ερωτήσεις ο κατηγορούμενος Φίλιππος Παντελεάκος , τότε διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας ,
    είπε στο δικαστήριο:

    “Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους.”

    Στη γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί στο δικαστήριο προβλήθηκαν   φωτογραφίες της πορείας  του μοναδικού εναέριου μέσου που επιχείρησε.

    “Δεν πέταξε το ελικόπτερο πάνω από το Μάτι. Γι αυτό ας λέμε ότι καήκαμε μέσα στην ησυχία. Σας το λέμε για να δείτε  και να ξέρετε και εσείς”  φώναξαν  κάτοικοι της περιοχής.

    Όπως κατέθεσε ο πραγματογνώμονας:

    ‘Το παιχνίδι μετά τις 18.15 είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα  επίπεδα . Ένα ελικόπτερο ήτανε που να  πρωτορίξει και αυτό”.

    Η δίκη  θα συνεχιστεί τη  Μεγάλη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Δίκη για το Μάτι: Ζητούσαν την άδεια του Τόσκα για να στείλουν εναέρια μέσα, λέει ο πραγματογνώμονας



    ΣΧΟΛΙΑ