• Κοινωνία

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 15 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό

    Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο προκειμένου να πάει στην Γενική Aστυνομική Διεύθυνση Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Νίκος Μιχαλολιάκος,


    Ξανά στο εδώλιο, στις 15 Ιουνίου, ο Νίκος Μιχαλολιάκος κι όλοι οι χρυσαυγίτες πρώην βουλευτές. Για αυτή την ημερομηνία προσδιορίστηκε η έναρξη της δίκης τους σε 2o βαθμό, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

    Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καθίσουν και όλοι όσοι πρωτόδικα καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για σειρά άλλων εγκληματικών ενεργειών.

    Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε 2ο βαθμό προσδιορίστηκε λίγες ημέρες μετά την καθαρογραφή της ιστορικής απόφασης και  του σκεπτικού του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που αριθμεί 12.746 σελίδες.

    Στην πρωτοβάθμια απόφαση αναφέρεται η ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης,  όπως αποτυπώνεται σε έγγραφα που υπάρχουν από ιδρύσεως της όπως το κείμενο του Χρήστου Παππά με τίτλο «Χρυσή Αυγή Όρκος 30 Ιουνίου 198», άρθρα του Νίκου Μιχαλολιάκου, η ιδεολογική διακήρυξη, αλλά και μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, εγγράφων, βίντεο του Χίτλερ, των SS,  ναζιστικά σύμβολα κτλ.

    Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν:

    «Η εγκληματική  δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών τους αντιπάλων, των αντιφρονούντων εκδηλωνόταν μέσω των τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους της… Η ιεραρχική δομή ήταν τέτοια ώστε να εξασφαλίζει, όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμιά κομματική ενέργεια δεν θα υλοποιείται χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου».

    Εδώ και καιρό οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής   έχουν υποβάλλει αίτημα για να διεξαχθεί  η δίκη  στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών  κι όχι στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Διαβάστε επίσης:

    Τριμελές Εφετείο: Γιατί η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση – Τι αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης



    ΣΧΟΛΙΑ