• Κοινωνία

    Χάρβεϊ Γουάινστιν: Στο νοσοκομείο μετά την καταδίκη του – Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στα social media

    • NewsRoom

    Χάρβεϊ Γουάινστιν


    Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν καταστροφική για το χρηματιστήριο με τον δείκτη Dow Jones να «βουτάει» 1.031 μονάδες, ωστόσο όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησαν το δελτίο ειδήσεων με την ετυμηγορία για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

    Έπειτα από πέντε ημέρες διασκέψεων με το σώμα των ενόρκων, που αποτελούνταν από 5 γυναίκες και 7 άνδρες, ο πρώην μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση πρώτου βαθμού και βιασμό τρίτου βαθμού.

    Τα θύματα του Γουάινστιν εξέλαβαν τα νέα με ανακούφιση και ικανοποίηση, ωστόσο ο ίδιος ένιωσε πόνους στο στήθος την ώρα της μεταφοράς του στις φυλακές του Ρίκερς Άιλαντ με αποτέλεσμα να διακομισθεί σε νοσοκομείο.

    Παρά την ταχυκαρδία και την υψηλή πίεση που παρουσίασε, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει σοβαρή ανησυχία, ενώ μόλις συνέλθει πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης για το ύψος της ποινής του, που κυμαίνεται από 5 έως 25 χρόνια φυλάκισης.

    Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αποτέλεσε το πρώτο ντόμινο που «έπεσε» στο παγκόσμιο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo, με τα θύματα να δικαιώνονται και τον βιαστή τους να καταδικάζεται.

    Συγκεκριμένα, ο Γουάινστιν κρίθηκε ένοχος για 2 από τις 5 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, με το σώμα των ενόρκων να τον απαλλάσσει από τις βαρύτερες κατηγορίες, που διατύπωσε η Αναμπέλα Σιόρα, γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στη σειρά «Σοπράνος».

    Χάρβεϊ Γουάινστιν

    Η Ντόνα Ροτούνο, επικεφαλής της υπεράσπισης του Γουάινστιν, η οποία αντιμετώπισε με επιθετικότητα τους μάρτυρες στο Δικαστήριο δεν κατάφερε να αθωώσει τον πελάτη της, παρά την φήμη της. Αντίθετα, το μόνο που κατάφερε ήταν να στρέψει τους ενόρκους κατά του πρώην παραγωγού και να ταχθούν με το μέρος των γυναικών, οι οποίες προχώρησαν σε σοκαριστικές αποκαλύψεις για την επίθεση που δέχτηκαν από εκείνον.

    Η χυδαία τακτική του Γουάινστιν να επιτίθεται σε ηθοποιούς και στη συνέχεια να ζητά την σιωπή τους υπό τις απειλές για τερματισμό της καριέρας τους δημιούργησε αποστροφή. Επί 30 χρόνια έκανε κατάχρηση της εξουσίας που του έδινε η θέση που κατείχε στην βιομηχανία του θεάματος.

    Στο άκουσμα της ετυμηγορίας των ενόρκων, ο Γουάινστιν παρέμεινε ανέκφραστος και αποσβολωμένος, καθώς μέσα του πίστευε ότι στο τέλος θα αθωωθεί.

    «Μα είμαι αθώος», επαναλάμβανε ο ίδιος, με επιμονή.

    Όταν τον πλησίασαν δύο αστυνομικοί, αρχικά αρνήθηκε να συνεργαστεί, ωστόσο εν τέλει απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου φορώντας χειροπέδες.

    Στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου στο εξής θα κρατείται, θα έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου, εφόσον θεωρείται άτομο με κινητικά προβλήματα, συνεπεία του σοβαρού τροχαίου δυστυχήματος που είχε προ μηνών.

    Η Ντόνα Ροτούνο επαίνεσε τη στάση του Χάρβεϊ Γουάινστιν, καθώς κατά τη δική της άποψη «άκουσε την ποινή του σαν άνδρας. Και ξέρει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη». Η Ροτούνο, όπως ήταν αναμενόμενο, προανήγγειλε την άσκηση έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση.

    Η έφεση θα υποβληθεί μετά από τις 11 Μαρτίου, όταν και θα ανακοινωθεί η ποινή του Γουάινστιν.

    Ξέφρενοι πανηγυρισμοί και δικαίωση στα social media

    Μηνύματα ενθουσιασμού από διάσημες -και μη- γυναίκες, αλλά και άνδρες κατέκλυσαν τα social media στο άκουσμα της ετυμηγορίας του Χάρβεϊ Γουάινστιν, με τα θύματα να νιώθουν επιτέλους ότι δικαιώθηκαν.

    «Το κοριτσάκι που ήμουν όταν πληγώθηκα, είναι κατενθουσιασμένο. Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Πετάξαμε τα σκουπίδια έξω», δήλωσε στο BBC η Ρόουζ ΜακΓκάουαν, η οποία ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που κατηγόρησαν δημόσια τον πρώην μεγαλοπαραγωγό για σεξουαλική παρενόχληση.

    Στο Twitter έγραψε μεταξύ άλλων: «Είμαι υπερήφανη για όλες τις γενναίες γυναίκες που κατέθεσαν. Εξολόθρευσαν ένα τέρας στη γη», ενώ ευχαρίστησε τον δικαστή και τον κόσμο και συμπλήρωσε «Επιτέλους μπορώ να αναπνεύσω».

    «Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι πλέον ένας καταδικασμένος βιαστής», έγραψε στο Instagram η Άζια Αρτζέντο, Ιταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις, συμπληρώνοντας «Θεέ μου, σε ευχαριστώ».

    Η Ροζάνα Αρκέτ έγραψε: «Ευγνωμοσύνη για τις γενναίες γυναίκες που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας και για τους ενόρκους που άντεξαν στις βρώμικες τακτικές της υπεράσπισης».

    Η ηθοποιός Άσλεϊ Τζουντ, η οποία ήταν η πρώτη που μίλησε ανοιχτά στους New York Times για τις τακτικές του Γουάινστιν ανέβασε την ετυμηγορία στο Instagram και σχολίασε:

    «Μια νίκη για όλους τους επιζώντες, παντού».



    ΣΧΟΛΙΑ