• Κοινωνία

    Χαλάρωση lockdown: Πληροφορίες για ανακοινώσεις Χαρδαλιά το απόγευμα


    Αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

    Πληροφορίες για πιθανές ανακοινώσεις ακόμη και το απόγευμα στις 18:00 για την μερική χαλάρωση του lockdown από τον Νίκο Χαρδαλιά.

    Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά και τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν για το πλαίσιο των μέτρων που θα αρθούν από το ερχόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο.

    Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο», έχει προκαλέσει διχασμό στην επιστημονική κοινότητα,.

    Χθες, Τρίτη (30/3) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.340 νέα κρούσματα και 72 νέους θανάτους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 ανέρχεται στους 741.

    Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι αυξημένη, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Αττική. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Τρίτης, 2005 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινες Covid, ενώ 425 ήταν διασωληνωμενοι, εκ των οποίων σε κλίνες ΜΕΘ Covid οι 398.

    Παρότι επί πέντε συνεχόμενες ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου κυμαίνονταν σε επίπεδο κάτω των 200, τη Δευτέρα σημειώθηκε και πάλι αύξηση, ενώ ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε επίπεδο επικράτειας φθάνουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, ενώ αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός, οι θάνατοι παραμένουν λιγότεροι από το πρώτο και δεύτερο κύμα. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τα εξιτήρια.

    Από σήμερα, Τετάρτη, ξεκινούν οι κρίσιμες συνεδριάσεις των ειδικών, επί της ατζέντας που έχει θέσει το Μαξίμου, προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει ελεγχόμενα ανοίγματα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη δημόσια υγεία. Δεδομένου ότι η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία έχει επίσης «χτυπήσει κόκκινο», η χαλάρωση ορισμένων μέτρων κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση, με τον εμβολιασμό και το αυξημένο testing να αποτελούν τα πιο ισχυρά «εργαλεία» σε αυτή τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, είναι να αρθεί ήδη από το Σάββατο η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να πάνε για άσκηση και για βόλτα στο βουνό ή την θάλασσα και τη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξει το λιανεμπόριο με τον κωδικό 13032 και για ορισμένες ώρες. Όσον αφορά στα σχολεία, πρόθεση είναι να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα, 12 Απριλίου, με την χρήση των self test υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές. Όπως ξεκαθαρίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων θα γίνει μόνον εφόσον δώσουν το «πράσινο φως» οι επιστήμονες.



    ΣΧΟΛΙΑ