• Κοινωνία

    Αθώος ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος κι άλλοι 16 για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο»

    Θωμάς Λιακουνάκος


    Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν και οι 16 συγκατηγορουμένοι του, μεταξύ των οποίων, δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στρατιωτικοί.

    Ο επιχειρηματίας οπλικών συστημάτων πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για ηθική αυτουργία σε απιστία ενώ πολυετείς ποινές κάθειρξης είχαν επιβληθεί και στους υπόλοιπους κατηγορουμένους. «Ιλιγγιώδης» ήταν και η αποζημίωση που, βάσει της πρωτόδικης απόφασης, είχε επιδικαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο: 49,5 εκατομμύρια ευρώ!

    Όμως σήμερα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το Δημόσιο από την προμήθεια του συστήματος που είναι γνωστό και ως «ηλεκτρονικός πόλεμος».

    Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως του Πενταμελούς Εφετείου, Ουρανίας Στέκα, δεν πληρείται στην προκειμένη περίπτωση ούτε η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας που αποδόθηκε σε όσους χειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση.

    Εκτός από τον γνωστό επιχειρηματία, ομόφωνα αθωώθηκαν οι τότε γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak Ηλίας Αρκουμανέας και οι στρατιωτικοί – μέλη των επιτροπών που ενέκριναν τη σύμβαση.

    «Κατά το δικαστήριο δεν υπήρξε σφάλμα στη διαχείριση της σύμβασης προμήθειας», δήλωσε μετά την ετυμηγορία των δικαστών ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των πρώην στρατιωτικών, Θέμης Σοφός. «Οι αξιωματικοί των αρμοδίων επιτροπών έπραξαν το καθήκον τους σύμφωνα με το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου. Η σύμβαση κάλυψε τις ανάγκες του για τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Το ερώτημα που παραμένει σήμερα πλέον δεν αφορά τους αξιωματικούς και τα στελέχη της περιόδου εκείνης, αλλά αυτούς που χειρίζονται τη σύμβαση χωρίς να έχει ακόμα καταγγελθεί ή με άλλο τρόπο λυθεί και οι οποίοι κρατούν ακόμη σε εκκρεμότητα μια τόσο σπουδαία προμήθεια. Κι αυτό ενώ γνωρίζουν ότι υπήρχε πρόταση που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα στην υπεράσπιση τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού όπως και για το δικαστήριο που με μία διεξοδική διαδικασία έλαβε υπόψη όλο το αποδεικτικό υλικό κατά τρόπο αμερόληπτο και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους».



    ΣΧΟΛΙΑ