• Κοινωνία

    Άρειος Πάγος προς εισαγγελείς: «Επαγρύπνηση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και την ενδοοικογενειακή βία σε παιδιά εν μέσω πανδημίας»


    Σήμα κινδύνου εν μέσω πανδημίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αλλά και την ενδοοικογενειακή βία σε βάρος ανηλίκων εκπέμπει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

    Με εγκύκλιο της προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, η κα Αδειλίνη ζητά την επαγρύπνηση τους για τα ασυνόδευτα ανήλικα και την άμεση παρέμβαση τους αφενός σε καταγγελίες οικονομικής εκμετάλλευσης ή κακοποίηση τους αφετέρου σε καταγγελίες για εγκατάλειψη και παραμέληση παιδιών ή ανήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

    Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά από τους εισαγγελείς πρωτοδικών και εφετών, σε επείγουσες περιπτώσεις να λαμβάνονται αμέσως μέτρα για την προστασία των παιδιών ακόμα κι αν απαιτείται η αφαίρεση της γονικής μέριμνας και προσωρινής ανάθεσης σε κάποιο Ίδρυμα.

    Για τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν βρίσκονται στη χώρα μας, η κα Γεωργία Αδειλίνη, στην εγκύκλιο της, αναφέρεται στη νομοθεσία που ορίζει ότι οι εισαγγελείς είναι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να τους οριστεί «ειδικός επίτροπος» και είναι παράλληλα εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.

    Για όλα αυτά τα παιδιά προβλέπεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, και κέντρα υποδοχής έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμός τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

    Οι εισαγγελείς πρέπει να μεριμνούν, τονίζει η κα Αδειλίνη, για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».

    Επιπλέον, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

    Στην εγκύκλιο τονίζεται σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας που υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, τότε οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση της σε κάποιο Ίδρυμα ή χώρο φιλοξενίας.



    ΣΧΟΛΙΑ