• Κοινωνία

    Απόψε ο μεγαλύτερος και φωτεινότερος Δίας του 2019

    διας

    Δίας, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη όψη του για το από τη Γη για το 2019 θα έχει σήμερα ο πλανήτης Δίας απόψε το βράδυ. Όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούν να τον παρατηρήσουν, αλλά και να τον φωτογραφίσουν, καθώς θα είναι ορατός από τον πλανήτη μας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

    Ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος θα βρίσκεται σήμερα στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Ο πλανήτης μας θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» και συμβαίνει κάθε περίπου 13 μήνες. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους, θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

    Όποιος επιθυμεί να δει τον Δία απόψε, θα μπορεί να το κάνει ακόμη και με ένα καλό ζευγάρι κιάλια ή με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Όσοι το επιχειρήσουν, θα αντικρίσουν σήμερα τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, εκείνα που πρώτος είχε δει ο Γαλιλαίος, τα οποία θα μοιάζουν με φωτεινές κηλίδες που βρίσκονται κοντά μας. Οι παρατηρητές θα διακρίνουν επίσης και μερικές λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του ή ακόμη και τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», την τεραστίων διαστάσεων θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

    Επιπλέον, τη νύχτα της 16ης Ιουνίου, ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μία μέρα πριν την πανσέληνο. Τέλος, ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο θα βρεθεί και ο πλανήτης Κρόνος με τη σειρά του, στις 9 Ιουλίου.



    ΣΧΟΛΙΑ