• Business

    Ιστορική συγχώνευση στην αεροπορική βιομηχανία


    Τη συγχώνευσή τους ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι διοικήσεις των εταιρειών Raytheon Co και United Technologies Corp, δημιουργώντας εταιρεία-κολοσσό της αεροπορικής βιομηχανίας με συνδυασμένο τζίρο 74 δισ. δολαρίων.

    Οι μέτοχοι της Raytheon θα λάβουν 2,3348 μετοχές της νέας εταιρείας ανά μετοχή που διακρατούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η συγχώνευση αναμένεται να οδηγήσει σε συνέργειες που θα ελαττώσουν τα λειτουργικά κόστη κατά 1 δισ. δολάρια, το τέταρτο έτος μετά την υλοποίησή της.

    Οι μέτοχοι της UTC θα ελέγχουν περί το 57% της νέας εταιρείας, που θα μετονομαστεί σε Raytheon Technologies Corporation. Διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα αναλάβει ο Γκρεγκ Χέιζ, σημερινός επικεφαλής της UTC, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon Τόμας Κένεντι θα γίνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

    Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, μετά την αναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση και μετατροπή σε χωριστές οντότητες δύο εξειδικευμένων εταιρειών του ομίλου UTC που δεν έχουν σχέση με την αεροπορική βιομηχανία: της Otis (ανελκυστήρες) και της Carrier (κλιματισμός), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Η United Technologies προμηθεύει τους κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών με ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Η Raytheon είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες διαθέτει εξοπλισμό για στρατιωτικά αεροσκάφη και πυραύλους.

    Η Raytheon είναι γνωστή για το σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και τους πυραύλους Κρουζ που είναι γνωστοί με την ονομασία Τόμαχοκ.

    Η United Technologies είναι γνωστή για τις μηχανές Pratt and Whitney, που χρησιμοποιούνται τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά αεροσκάφη και κινούν μεταξύ άλλων το μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-35, ένα από τα πιο προηγμένα στον πλανήτη.

     



    ΣΧΟΛΙΑ