• Κοινωνία

    Αποκαλυπτική έρευνα ΟΗΕ: Σεξιστές κατά των γυναικών το 90% του πληθυσμού ανεξαρτήτως φύλου


    Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

    Το συντριπτικό 90% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται να είναι προκατειλημμένο απέναντι στις γυναίκες, αποκαλύπτει νέα έρευνα του ΟΗΕ. Το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα της έρευνας, δε, είναι ότι αυτό το 90% αφορά τόσο σε άντρες, όσο όμως και σε γυναίκες.

    Την εν λόγω μελέτη εκπόνησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, την ερχόμενη Κυριακή και δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, Τετάρτη. Ο ΟΗΕ συνέλεξε δεδομένα από 75 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 80% του πληθυσμού του πλανήτη.

    Η έρευνα αποκάλυψε ότι θέσεις όπως «Οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες στην πολιτική ή στις επιχειρήσεις απ’ ό,τι οι γυναίκες», «Οι σπουδές στο πανεπιστήμιο είναι πιο σημαντικές για έναν άνδρα απ’ ό,τι για μια γυναίκα» και «Οι άνδρες πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην αγορά εργασίας, διότι οι θέσεις είναι λιγοστές» είναι ακόμη κυρίαρχες στην σύγχρονη ανθρωπότητα και δεν έχουν εξαλειφθεί όσο ίσως θα έπρεπε.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ, οι 9 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, εμφορούνται από τουλάχιστον μία τέτοια προκατάληψη.

    Τα ποσοστά των προκαταλήψεων φέρονται να είναι υψηλότερα στο Πακιστάν (99,81%), στο Κατάρ (99,73%) και στη Νιγηρία (99,73%).

    Αντιθέτως, η Ανδόρα (27,01%), η Σουηδία (30,01%) και η Ολλανδία (39,75%) αντίθετα συγκαταλέγονται στους «καλούς μαθητές». Στην Γαλλία, πάνω από ένας στους δύο (το 56%) τρέφει τουλάχιστον μία σεξιστική προκατάληψη.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν συμπεριλαμβάνει δεδομένα για την Ελλάδα. Το ΠΑΗΕ τονίζει ότι, «παρά τις δεκαετίες προόδου», συνεχίζουν να εγείρονται «αόρατοι φράκτες» μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. «Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων περνάει από την εξάλειψη των προκαταλήψεων», σύμφωνα με τον Πέντρου Κονσεϊσάου, ανώτερο στέλεχος του Προγράμματος, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

    «Η δουλειά που έγινε με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να τερματιστεί το χάσμα ως προς την υγεία και την παιδεία πρέπει τώρα να εξελιχθεί, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις: η βαθιά ριζωμένη προκατάληψη — τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών — εναντίον της αληθινής ισότητας», υπερθεμάτισε ο διευθυντής του Προγράμματος, ο Άχιμ Στάινερ.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ προτρέπει κυβερνήσεις και θεσμούς να υιοθετήσουν «νέα πολιτική προσέγγιση, για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση» σε βάρος των γυναικών.

    Κυρίαρχος στόχος επίσης τίθεται η μείωση ενός ποσοστού που προκαλεί σοκ και οργή: Το 28% των ανθρώπων στον κόσμο θεωρεί φυσιολογικό ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του.



    ΣΧΟΛΙΑ