Κοινωνία

Εισαγγελική πρόταση για Siemens: «Παραγραφή για τη δωροδοκία»

  • Ρεγγίνα Σπυράτου
Siemens


Αποδείχθηκαν μεν, παραγράφηκαν δε μίζες εκατομμυρίων ευρώ της Siemens σε στελέχη του ΟΤΕ, βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα!

«Ζωντανό» -κατά την εισαγγελέα- παραμένει μόνο το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που διασώζει από την πλήρη δικαστική κατάρρευση μια υπόθεση, αυτή της Siemens, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών.

Η νέα πρόταση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τους 54 κατηγορουμένους και η ερμηνεία του νέου Ποινικού Κώδικα προκάλεσαν τις σφοδρές αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που μιλούν για μη αξιόποινο της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα την επίδικη περίοδο και συνεπώς, χωρίς βασικό αδίκημα, δεν μπορεί να υφίσταται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας για όλους τους κατηγορουμένους -και τους 32- που στην πρώτη της αγόρευση (προ της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα) είχε προτείνει την καταδίκη (κινδύνευαν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη).

Αν και προέκυψαν, όπως είπε στην αγόρευση της, στοιχεία ότι τελέστηκε η δωροδοκία των υπαλλήλων του ΟΤΕ από τα στελέχη της Siemens, ο νέος Κώδικας καταργεί το άρθρο 263Α και πλέον ο ΟΤΕ (όπως οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ, οι Τράπεζες και οι ΜΚΟ) έπαψε να ανήκει στις εταιρείες του Δημοσίου και συνεπώς και οι υπάλληλοι του δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία.

Συνεπώς, το κακούργημα της δωροδοκίας έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα για τους κατηγορουμένους και έχει προ πολλού παραγραφεί.

Ωστόσο, η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγω εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Έτσι η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, μόνο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο εφόσον είναι κατ’ επάγγελμα παραμένει κακούργημα.

Δηλαδή, συγκριτικά με την πρώτη πρόταση της βάσει του παλιού ποινικού κώδικα, σήμερα εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή επιπλέον 10 κατηγορουμένων.

Όπως είπε στην αγόρευση της η κα Σκεπαρνιά, «οι πράξεις της δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».

Η εισαγγελέας άφησε αιχμές για το νομοθέτη που «μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ. δηλαδή των στελεχών της Siemens), αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους.

Ανάμεσα στους 22 κατηγορουμένους που η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’επάγγελμα είναι οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και η σύζυγος του, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Για τον πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Τσουκάτο, όπως και στην πρώτη πρόταση της, η εισαγγελέας είπε ότι προέκυψε ότι πέρασε μαύρο χρήμα από τα χέρια του, ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι κατέληξε σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.

«Η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» τόνισε η εισαγγελέας, καταλήγοντας ότι το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαφωνούν με την εισαγγελική πρόταση και υποστηρίζουν ότι η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους φέρονται να τελέστηκαν μέχρι το 2005. Συνεπώς κατά τους συνηγόρους, δεν μπορούν αναδρομικά να διωχθούν για πράξη που δεν ήταν αξιόποινη.


ΣΧΟΛΙΑ