• Πολιτική

    Απολογία Τσουκάτου για Siemens: Τα δισεκατομμύρια των ιδιωτικών χορηγιών και οι βολές σε Σημίτη-Παπανδρέου

    Τσουκάτος Θ.

    Ο Θεόδωρος Τσουκάτος


    Κάποτε ήταν «στρατηγός». Αλλά κατέληξε να είναι το «μαύρο πρόβατο» του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε ένα χορό δισεκατομμυρίων από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών και μια «σιωπή» που θα έβλαπτε πολιτικά εάν «έσπαγε». Η δική του συγνώμη είναι προς τους ψηφοφόρους τους κόμματος. Αυτή που περίμενε, όμως, απ’ όσους τον μετέτρεψαν σε «αιχμάλωτο», ακόμα δεν ήρθε…

    Είναι το δια ταύτα της πολύωρης απολογίας του άλλοτε «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Τσουκάτου. Ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος για μίζα 1 εκατομμυρίου μάρκων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, άστραψε και βρόντηξε.

    Αλλοτε με οργή, άλλοτε με συγκίνηση, ο Θόδωρος Τσουκάτος έριξε τα πυρά του στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου που «τους ενημέρωσε αλλά σώπασαν». Και αρνήθηκε ότι στα τέλη του 1998 εισέπραξε ως μίζα 1 εκατομμύριο μάρκα (περίπου 420.000 ευρώ) από το γερμανικό κολοσσό για να προωθήσει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Αυτά τα χρήματα, υποστήριξε, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

    Ιλιγγιώδεις χορηγίες από εταιρείες

     Για πάγια πρακτική των κομμάτων να λαμβάνουν χορηγίες από εταιρείες μίλησε ο κ.Τσουκάτος, αναφέροντας «αστρονομικά» ποσά που προκάλεσαν τις εύλογες ερωτήσεις των δικαστών:

    Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

    Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

    Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

    Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

     «Δεν ήθελαν πολιτικό κόστος»

     Ο Θόδωρος Τσουκάτος υποστήριξε ότι μόλις «έσκασε» η βόμβα των μαύρων ταμείων της Siemens, ενημέρωσε μέσω συνεργατών τους τόσο τον κ.Σημίτη όσο και τον κ.Παπανδρέου για την πρόθεση του να πει την αλήθεια στις εισαγγελικές αρχές για τον τρόπο της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων:

     «Δεν πήρα καμία απάντηση: «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν  έμπειρα στελέχη να τους πει πως γινόταν η διαδικασία.

    Έκαναν  μια γενική δήλωση και ο κ.Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος τότε του ΠΑΣΟΚ, έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του κόμματος. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές.

    Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας.  Ο κ.Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει». 

     Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η Siemens δεν θα πλησίαζε εκείνον για να προωθήσει δωροδοκίες για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ:

      «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η εταιρεία είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

    Υποστήριξε ότι ο ίδιος συνάντησε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Εκείνος λέει πρότεινε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, καταβλήθηκαν στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό και μέσω τρίτων προσώπων, ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- τα μέτρησαν και τα πήραν». 

    Εισαγγελέας: Πού αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

    Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις.

    Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πηγαν στο ταμείο;

    Τσουκάτος:  Βεβαίως.

    Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ.Σημίτης;

     Τσουκάτος: Δεν γνώριζε.  Άλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

    Θόδωρος Τσουκάτος υποστήριξε ότι από αυτή την εμπλοκή του καταστράφηκε οικονομικά:

     «Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος». 

    Ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε συγνώμη από τους ψηφοφόρους του κόμματος και όσους αδίκως ενεπλάκησαν, όχι όμως από το κόμμα του που όπως είπε «με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ ψηφίζει το άρθρο 32 γιατί δεν θέλει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βούτσης σε Καμμένο: Δεν είναι άκυρη η ορκωμοσία του Κουίκ



    ΣΧΟΛΙΑ