• Κοινωνία

    Απεργούν την Τετάρτη οι Αρχαιολόγοι

    • NewsRoom


    Στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, προκηρύσσει για τα μέλη του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

    Αιτία της στάσης εργασίας που προκήρυξε ο ΣΕΑ είναι η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να εξεταστεί από το ΚΑΣ η τεχνική μελέτη για τον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί κατά τις εργασίες.

    Οι συνδικαλιστές θεωρούν πως τα αρχαία θα πρέπει να παραμείνουν στο σημείο που έχουν βρεθεί με τον σταθμό να δημιουργείται πάνω από αυτό, πρόταση που είχε υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η λύση αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε χρονοδιάγραμμα για την ολοκληρωμένη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, καθώς ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι τεράστιες καθυστερήσεις και τα κενά που παρατηρούνται σήμερα, θα απαιτούνταν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωση του σταθμού, ενώ το κόστος θα εκτοξευόταν.

    Αντίθετα, η λύση που προωθείται και που θεωρείται η βέλτιστη των δύο, αφορά την αφαίρεση των αρχαιοτήτων, την κατασκευή του σταθμού, και στην συνέχεια την επανατοποθέτησή και ανάδειξή τους. Λύση που έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στους εμβληματικούς σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, με χαρακτηριστικότερο αυτόν του Συντάγματος, όσο και στο ίδιο το μετρό της Θεσσαλονίκης, στον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Με βάση την πρόταση αυτή, το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του και θα παραδοθεί σε χρήση το 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ