• Κοινωνία

    Ανδρέας Λοβέρδος στους εισαγγελείς για Novartis: Εξηγήσεις θα δώσουν οι σκευωροί μου

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ανδρέας Λοβέρδος


    Αντί υπομνήματος εξηγήσεων για την υπόθεση της Novartis, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς όλες τις μηνύσεις που έχει καταθέσει σε βάρος εκείνων που τον εμπλέκουν σε δωροδοκίες, αλλά και τις σχετικές ομιλίες του στη Βουλή.

    Ο πρώην υπουργός Υγείας (μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, την οποία και ο ίδιος υπερψήφισε) είχε κληθεί να δώσει σήμερα εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου, για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία.

    Στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς εμφανίστηκε ο δικηγόρος του και παρέδωσε το φάκελο με τις μηνύσεις και τις ομιλίες του κ. Λοβέρδου.

    Ο πρώην υπουργός, σε δήλωση του, αναφέρει ότι εξηγήσεις θα δώσουν όσοι εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν την πολιτική πλεκτάνη σε βάρος του, για την οποία, όπως λέει, θα πληρώσουν.

    Αναφέρει ο κ.Λοβέρδος στη δήλωση του:

    «Κατέθεσα σήμερα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς τις επτά μηνύσεις, που έχω ασκήσει κατά των ψευδομαρτύρων της πολιτικής σκευωρίας «Novartis», κουκουλοφόρων και μη, καθώς και τις τρεις σχετικές με αυτή τη δυσώδη υπόθεση αγορεύσεις μου στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Στις μηνύσεις και τις αγορεύσεις μου καταγράφονται ξεκάθαρα τα γεγονότα και σκιαγραφούνται οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της πολιτικής πλεκτάνης. Εξηγήσεις θα δώσουν αυτοί και μόνον αυτοί. Όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το αποκρουστικό κατασκεύασμα που αποτελεί, όπως από την πρώτη στιγμή είχα εξαγγείλει, κυλώνειο άγος για τη χώρα μας, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν για τις πράξεις τους. Η υπόθεση Novartis θα παραδοθεί στην πολιτική και τη συνταγματική ιστορία της Ελλάδας ως άθλια πολιτική σκευωρία.»

    Ο κ. Λοβέρδος έγινε ο πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα) πρώην υπουργός που έχει κληθεί σε παροχή εξηγήσεων για το αποκαλούμενο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες της Novartis.

    Παρά το γεγονός ότι από την 11μηνη εισαγγελική έρευνα δεν βρέθηκε χρήμα που να συνδέει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με τα «μαύρα» ταμεία της Novartis, οι εισαγγελείς κατέληξαν σε ενδείξεις τέλεσης παθητικής δωροδοκίας.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος ελέγχθηκε για την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012. Οι εισαγγελείς εκτίμησαν ως ενδείξεις για τη δωροδοκία του:

    Α) Τις υπερτιμολογήσεις επί υπουργίας του 4 ακριβών φαρμάκων, με πολύ γρήγορες αποφάσεις και χωρίς να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη τιμή τριών ευρωπαϊκών χωρών.

    Β) Χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο από εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis.

    Γ) Μαρτυρικές καταθέσεις μεταξύ των οποίων, των υπευθύνων τριών μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών. Οι τελευταίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν κοπεί από διαφημιστική εταιρεία για διαφημίσεις προς τους συγκεκριμένους σταθμούς. Ερευνάται αν η συγκεκριμένη εταιρεία λειτούργησε ως «όχημα» για να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογίων.

    Ήδη οι υπεύθυνοι της εταιρείας, αλλά και μέλη Επιτροπών που τιμολόγησαν τα επίμαχα φάρμακα έχουν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις τους.



    ΣΧΟΛΙΑ