• Κοινωνία

    Έρευνα Novartis: Ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής «πλυντήριου» μαύρου χρήματος κατονόμασε «τον αποδέκτη 400.000 ευρώ»

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Ποσό που φτάνει τις 400.000 ευρώ παρέδωσε τμηματικά, χέρι με χέρι, σε στέλεχος της Novartis ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας που, κατά την εισαγγελική έρευνα, ήταν το όχημα της φαρμακοβιομηχανίας για  δωροδοκίες στην Ελλάδα.

    Αυτό φέρεται να υποστηρίζει στις ανωμοτί εξηγήσεις που έδωσε στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Και ο ίδιος είναι ύποπτος για διάπραξη κακουργήματος και κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά.

    Χθες, ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξηγήσεις που έδωσαν, με την ιδιότητα του υπόπτου, τα πρώτα πέντε μη πολιτικά πρόσωπα που κλήθηκαν ως ύποπτα από τους εισαγγελείς για το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

    Πρόκειται για μέλη Επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων που έδωσαν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία και τους υπευθύνους της διαφημιστικής εταιρείας που φέρονται ύποπτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με σκοπό τη δωροδοκία.
    «Δεν συναλλασσόμουν με τον Φρουζή»
    Στο υπόμνημα των εξηγήσεών του,  ο εκδότης ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε συναλλαγή ή επαφή με τον Κωνσταντίνο Φρουζή και δεν γνωρίζει, ούτε είχε σχέση, με πολιτικά πρόσωπα.
    Για να δικαιολογήσει τις αναλήψεις σε μετρητά μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία φέρονταν να ήταν αμοιβές της Novartis προς τη διαφημιστική εταιρεία και όσα του προσάπτονται για επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους τους σε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ο ύποπτος φέρεται να το παραδέχθηκε.
    Οι πληροφορίες λένε ότι στο υπόμνημά του κατονομάζει συγκεκριμένο στέλεχος της Novartis (όχι τον Φρουζή), με θέση στον τομέα της διανομής του διαφημιστικού «πακέτου» της Novartis, στον οποίο ισχυρίζεται ότι επέστρεψε μέσα σε μια -περίπου- πενταετία 400.000 ευρώ.
    Κατά τον επικεφαλής της διαφημιστικής, το 2009 το συγκεκριμένο πρόσωπο του είπε πως θα του δίνει διαφήμιση, αλλά θα πρέπει να επιστρέφει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στον ίδιο.
    Κατά τον διαφημιστή, τα χρήματα κατέληγαν στο στέλεχος, εν αγνοία της εταιρείας. Ποτέ, ισχυρίζεται, δεν άκουσε για δωροδοκίες πολιτικών.
    Στις εξηγήσεις του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις. Φέρεται να λέει: «Δεν υπάρχει καμία υπετιμολόγηση στις συναλλαγές και τις διαφημίσεις της Novartis που καταχωρίζονταν στο περιοδικό μου. Δηλαδή οι χρεώσεις της Novartis ήταν αντίστοιχες με τις χρεώσεις των άλλων εταιρειών. Επίσης, δεν υφίσταται εικονικότητα στις συναλλαγές,  όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχα στη Novartis».



    ΣΧΟΛΙΑ