• Κοινωνία

    Αγιά Σοφιά: Προχώρα η μετατροπή της σε τζαμί – Αφαιρούν την πινακίδα που έγραφε «Μουσείο»


    Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Τουρκία στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς οι τουρκικές αρχές αφαίρεσαν πλέον και την πινακίδα που βρισκόταν στην είσοδο του μνημείο η οποία έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας».

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει εξάλλου ότι η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει ως τζαμί και κάλεσε τους μουσουλμάνους πιστούς για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

    Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τρίτη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι με την απόφασή του αυτή διορθώθηκε το λάθος που είχε κάνει ο Κεμάλ το 1934, όπου είχε αποφασίσει να διατηρηθεί η Αγιά Σοφιά ως μουσείο.

    «Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934, σε μια λάθος απόφαση και τώρα την μετατρέπουμε ξανά σε ισλαμικό τέμενος», ανέφερε από το προεδρικό μέγαρο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

    Έκανε επίσης λόγο για προστασία της «πολιτιστικής κληρονομιάς» που φέρει η Αγιά Σοφιά. ‘«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», σημείωσε ο Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ