Κοινωνία

Αυτοί είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τους Έλληνες

  • NewsRoom


Ως το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν εντός της ερχόμενης 20ετίας αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας qed για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η πρώτη πεντάδα με τα ζητήματα που οι συμπολίτες μας θεωρούν ως τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής περιλαμβάνει διαφορετικούς παράγοντες. Στην κορυφή της λίστας παραμένει ανέπαφος ο προβληματισμός για την ανεργία και την επαγγελματική αποκατάσταση σε ποσοστό 45%, ενώ μετά την κλιματική αλλαγή, που καταλαμβάνει την δεύτερη θέση, με ποσοστό 31%, ακολουθούν η ρύπανση του περιβάλλοντος (30%), η οικονομική κρίση (26%) και η οικονομική δυσχέρεια (18%). Αμέσως μετά, στη λίστα περιλαμβάνεται το κύμα προσφύγων-μεταναστών και η εγκληματικότητα (14%).

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ζήτημα που έχει τεθεί παγκοσμίως σαν ένας από τους μεγάλους και σοβαρούς προβληματισμούς στην εποχή μας, ενώ αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα και στο άμεσο μέλλον.

Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, οι 1.356 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, δήλωσαν ότι διάκεινται θετικά στις παρακάτω λύσεις:

– ανακύκλωση-κομποστοποίηση (91%)
– ΑΠΕ ως αποκλειστική πηγή ενέργειας των δημοσίων κτηρίων (90%)
– απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης (88%)
– βιοκληματική αρχιτεκτονική (86%)
– νέα φορολογική πολιτική, με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (72%)

Πιο χαμηλά, όπως σημειώνει η Καθημερινή, βρίσκονται τα διόδια στις πόλεις (52%).

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες κατονόμασαν τα μέτρα εκείνα που θεωρούν ότι έχουν ήδη υιοθετηθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος. Η λίστα με τις λύσεις που ονομάτισαν περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Ανακύκλωση 61%
Επαναχρησιμοποίηση 52%
Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς 37%
Νηστεία 28%
Τρένο αντί αεροπλάνου 22%
Εθελοντισμός 21%
Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης 19%
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας 18%
Χορτοφαγία 12%

Ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος είναι η εκτίμηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θοδωρή Μητράκου, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τότε η οικονομική αποτίμηση της ζημίας που αυτή θα προκαλέσει στην Ελλάδα θα φτάσει τα 701 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.


ΣΧΟΛΙΑ