• Κοινωνία

    Αυστρία: Ο Κουρτς διαψεύδει τις εικασίες περί πρόωρων εκλογών

    • NewsRoom
    Αυστρία: Άρση της ασυλίας του πρώην καγκελάριου Κουρτς ζητούν οι εισαγγελείς, έρευνες μέχρι την απόφαση του Κοινοβουλίου

    Σεμπάστιαν Κουρτς


    Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, απέρριψε τις εικασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ενόψει των εξαιρετικά καλών αποτελεσμάτων για το κόμμα.

    «Αυτό είναι παράλογο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτούμε ούτε να κάνουμε εικασίες για νέες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τον ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

    Πολύ πιο σημαντική δήλωσε πως θεωρεί την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και των “τεράστιων” οικονομικών της επιπτώσεων και πρόσθεσε πως θα ήταν “πανευτυχής” εάν θα είναι δυνατόν να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι νέες λοιμώξεις την ώρα που γίνεται επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδύσεις — για παράδειγμα, θα υπάρξει ήδη από φέτος η προγραμματισμένη για το 2021 ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων, ωστόσο ο ίδιος, χωρίς να θέλει να δεσμευτεί εάν τα βήματα που σχεδιάστηκαν για το 2022 θα πρέπει να έλθουν ήδη από το 2021, σημείωσε πως η επεξεργασία αυτών των λεπτομερειών θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    Επίσης δεν θέλησε να δεσμευτεί στο ζήτημα των επιδομάτων ανεργίας, αναφέροντας ότι ύψιστος στόχος είναι να έχουν εργασία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ή να διατηρηθούν σε πλήρη απασχόληση — και να αυξηθεί η κατανάλωση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως, σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του τελευταίου μισθού, είναι «μια ιδέα από πολλές» και «αξιολογούμε όλες τις ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι».

    Ο Κουρτς απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα για την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς για τη χρηματοδότηση των συνεπειών του κορονοϊού – κάτι που υποστηρίζεται και από το συγκυβερνών κόμμα των Πράσινων – σημειώνοντας ότι «όλες οι ιδέες για αύξηση των φόρων θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγικές».

    Τέλος, ο καγκελάριος, στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση τόνισε πως το πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματός του και των Πράσινων δεν πρέπει τώρα να απορριφθεί, πως το έχουν εξετάσει ενδελεχώς με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, πως οι ελαφρύνσεις και οι επενδύσεις που σχεδιάστηκαν σε αυτό θα πρέπει να προωθηθούν μόνον εν μέρει και πως είναι επίσης σαφές ότι άλλοι στόχοι δεν έχουν τώρα τόσο μεγάλη προτεραιότητα.

    ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ