ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συμμετείχε, την Τρίτη 19 Μαΐου, στο Europa-Forum Wachau ’26, στο Κρεμς (Krems An Der Donau) της Αυστρίας.
Ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας κατά την διάρκεια της Ομιλίας του λέγοντας πως «Ο αναθεωρητισμός, η εκμετάλλευση της μετανάστευσης και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν αποτελούν για εμάς θεωρητικά ζητήματα που συζητούνται σε Φόρουμ. Είναι καθημερινές πραγματικότητες.»
Απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Ευρισκόμενοι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο σημείο συνάντησης της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των Βαλκανίων και λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δραστηριοποιούμαστε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που, από κάθε άποψη, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απαιτητικών στον κόσμο. Και, δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια της στρατηγικής αμφισημίας. Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι συνεχείς και εξελισσόμενες.
Ο αναθεωρητισμός, η εκμετάλλευση της μετανάστευσης και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν αποτελούν για εμάς θεωρητικά ζητήματα που συζητούνται σε Φόρουμ. Είναι καθημερινές πραγματικότητες.
Αυτή ακριβώς η εμπειρία είναι που ώθησε την Ελλάδα να επενδύει σταθερά στον τομέα της άμυνας. Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την εθνική άμυνα, το υψηλότερο ποσοστό, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική επιλογής. Είναι αποτέλεσμα αναγκαιότητας».
Ευρισκόμενοι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στο σημείο συνάντησης της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των Βαλκανίων και λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δραστηριοποιούμαστε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που, από κάθε άποψη, συγκαταλέγεται… pic.twitter.com/hNbje2QX4Z
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 19, 2026
Ο κ. Δένδιας με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Χ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας: Από το Τέλος της Τάξης στη Συλλογική Πρωτοβουλία». Η συγκεκριμένη θεματική του Forum είναι αφιερωμένη στα «κεντρικά ζητήματα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας μέσα σε μια εύθραυστη παγκόσμια τάξη», όπως και στις εξελίξεις τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Στο #Κρεμς της Αυστρίας όπου συμμετείχα στο Europa-Forum Wachau ’26, στη συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας: Από το Τέλος της Τάξης στη Συλλογική Πρωτοβουλία».#EFW2026 pic.twitter.com/o14EtgjZBu
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 19, 2026
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό του της Αυστρίας Klaudia Tanner

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομόλογό του της Αυστρίας Klaudia Tanner. Ακολούθως, ο κ. Δένδιας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η κυρία Tanner και στο οποίο συμμετείχε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας, Anatolie Nosatii. Αύριο, Τετάρτη 20 Μαΐου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Μόναχο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις εταιρείας τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στους τομείς της καινοτομίας, της κυβερνοασφάλειας και της αμυντικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Mango: Δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του Τζόναθαν Άντικ με εγγύηση 1 εκατ. ευρώ
- Aegean Airlines: Αύξηση 4% στην επιβατική κίνηση, στα 21,7 εκατ. ευρώ οι καθαρές ζημιές στο πρώτο τρίμηνο
- Βασίλης Πάλμας: Συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο – Ο πόλεμος στο Ιράν στο επίκεντρο
- Χρηματιστήριο: Πωλήσεις με άρωμα την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.