• Κοινωνία

    8χρονη Αλεξία: Τα επόμενα βήματα μετά την εντατική

    παιδων


    Με αργά, αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης προχωρά η κατάσταση της υγείας της 8χρονης Αλεξίας που, ανήμερα του Πάσχα, δέχθηκε μια αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι, στην αυλή του σπιτιού της, στις Θεσπιές Βοιωτίας.

    Το κορίτσι χθες κατάφερε να βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στην οποία εισήχθη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και αφού παρέμεινε για έναν ολόκληρο μήνα σε αυτήν. Πλέον νοσηλεύεται σε κανονικό δωμάτιο, στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με τους νευροχειρουργούς να παρακολουθούν με την απαιτούμενη υπομονή και προσοχή την εξέλιξη της υγείας της.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξία παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα διασωληνωμένη και σε βαθιά καταστολή μέσα στη ΜΕΘ μετά την αφαίρεση της σφαίρας. Περίπου στα μέσα του Μαΐου, οι γιατροί προχώρησαν στην αποσωλήνωσή της, ωστόσο μέσα σε λίγες ημέρες αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν και πάλι, καθώς η αναπνοή της ήταν εργώδης και δεν μπόρεσε να διατηρήσει την αναπνευστική της λειτουργία χωρίς υποστήριξη.

    Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η αποσωλήνωση και η επαναφορά από την καταστολή επέτρεψαν στους γιατρούς να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση της νευρολογικής κατάστασης της 8χρονης. Διαπίστωσαν, έτσι, πως υπήρχαν κάποιες θετικές, με την πρώτη ματιά, νευρολογικές ενδείξεις, όπως για παράδειγμα ότι το κορίτσι έχει ανοιχτά τα μάτια, κινεί τα άκρα ομότιμα κατόπιν ερεθίσματος και προφέρει κάποιους ήχους.

    Μόλις χθες και έχοντας πια αυτόνομη αναπνευστική λειτουργία, η Αλεξία ολοκλήρωσε το δύσκολο κομμάτι της παραμονής της μέσα στην Εντατική. Κατά τη νοσηλεία της την είχαν επισκεφθεί η κυρία Μαριάννα Βαρδιονογιάννη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι μάλιστα προσευχήθηκαν για τη μικρή Αλεξία και είχαν εκφράσει τη συμπαράσταση τους στην οικογένειά της.

    Από το μεσημέρι της Δευτέρας, η Αλεξία μεταφέρθηκε σε θάλαμο της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, με τους γονείς της πάντοτε στο πλευρό της. Η κατάστασή της σαφώς είναι καλύτερη, εφόσον κρίθηκε ότι μπορεί να βγει από την Εντατική, ωστόσο οι γιατροί παραμένουν συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για την νευρολογική της εικόνα. Συγκεκριμένα, μιλούν για βαριά νευρολογική συνδρομή, καθώς η 8χρονη δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και συνιστούν υπομονή στην οικογένεια, γιατί ο χρόνος αποθεραπείας αναμένεται να είναι μακρύς.



    ΣΧΟΛΙΑ