• Κοινωνία

    24ωρη απεργία κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ – στηρίζει έμπρακτα η ΑΔΕΔΥ

    • NewsRoom
    apergia


    Πανελλαδική 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία θα αφορά σε προβλήματα του κλάδου, με σημείο αναφοράς την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

    Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «κύριο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων».

    Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, η κίνηση αυτή είναι η αφετηρία για «την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης».

    Εκτός από τη ρύθμιση του ζητήματος του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών, η ΟΤΑ ζητά επιπροσθέτως να επανέλθει στους δήμους ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό είχε καταργηθεί από το σχέδιο «Κλεισθένη».

    Ταυτόχρονα, η συνδικαλιστική οργάνωση διεκδικεί και την απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετική με την οικονομική διαχείριση και ζητά αυτή να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος.

    Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά να αναγνωρίζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στη «χιονοστιβάδα ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Την απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι στηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχει οργανώσει με τις Ομοσπονδίες όλο το προηγούμενο διάστημα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

    Η ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της υποστήριξης, καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Πέμπτη.

    Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ δηλώνει αποφασιστικά «Διεκδικούμε:

    • Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, τώρα, για την απρόσκοπτη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο.
    • Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα.
    • Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.
    • Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.
    • Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου.
    • Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων.
    • Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο τομέα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για όσους χρωστούν στην εφορία-Ανοίγουν τα Κέντρα Είσπραξης οφειλών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βουτιά» στην κίνηση για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια το 2019 – Ποια τα αίτια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από την εφορία-Με ποιον τρόπο θα εντοπίζονται οι φοροφυγάδες



    ΣΧΟΛΙΑ