• Δημοφιλή στο Internet

    Η μαγευτική Αθήνα «ντυμένη» στα χριστουγεννιάτικα 55 χρόνια πριν

    Η Αθήνα στολισμένη χριστουγεννιάτικα τη δεκαετία του ’60


    Η αγαπημένη, για πολλούς, εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, πλησιάζει και όλος ο πλανήτης ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά του.

    Είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο λαμπερή γιορτή του χρόνου, ενώ οι στολισμένες πόλεις δείχνουν σίγουρα πιο όμορφες και χαρούμενες. Και, μπορεί οι σύγχρονες τεχνολογίες να έχουν βοηθήσει, ώστε να στήνονται, σε κεντρικά σημεία, πρωτότυπες και θεαματικές κατασκευές, ωστόσο οι πόλεις μεταμορφώνονταν σε πανέμορφους, παραμυθένιους κόσμους και παλιότερα, όταν απουσίαζαν οι σύγχρονες δυνατότητες.

    Μια άλλη γοητεία

    Από τις πόλεις του παρελθόντος που διακρίνονταν για την ομορφιά τους, «ντυμένες» χριστουγεννιάτικα, ξεχωρίζει η δική μας Αθήνα. 55 χρόνια πριν, η όμορφη ελληνική πρωτεύουσα έλαμπε πραγματικά όταν φορούσε τα γιορτινά της και όλα «μύριζαν» Χριστούγεννα. Η πόλη κουβαλούσε τότε μια άλλη αθωότητα και δεν χρειαζόταν τους στολισμούς για να γίνει γιορτινή, αφού την έκανε η ίδια η διάθεση των ανθρώπων της.

    Χαρακτηριστικές συνήθειες της εποχής αποτελούν τα δώρα που μοίραζαν οι καταστηματάρχες τις γιορτινές ημέρες στους τροχονόμους που βρίσκονταν όλη μέρα στους δρόμους, ενώ το στολισμένο σκηνικό συμπληρωνόταν από τα «βουνά» από κουραμπιέδες και μελομακάρονα που στήνονταν έξω από τα μαγαζιά.

    Οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής, που έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι φωτογράφοι Κώστας Μπαλάφας και Δημήτρης Χαρισιάδης, αποτυπώνουν μια πόλη χαρούμενη, δραστήρια, γεμάτη ζωή και φώτα που λάμπουν και αναδεικνύουν τη μοναδική ομορφιά της.

    Πώς ήταν λοιπόν η χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα 55 χρόνια πριν; Οι εικόνες που ακολουθούν υπόσχονται να σας μαγέψουν και να σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.
    Η Αθήνα στολισμένη χριστουγεννιάτικα τη δεκαετία του ’60

    Οι εικόνες μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι.

    Η πόλη έχει φορέσει τα καλά της για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα.

    Οι δρόμοι της Αθήνας είναι πιο όμορφοι από ποτέ!

    Τα παιδιά έβγαιναν από παλιά στους δρόμους και τραγουδούσαν τα κάλαντα.

    Η χαρούμενη διάθεση έκανε μερικούς να στολίζουν ακόμη και τα αυτοκίνητά τους.

    Μια «χριστουγεννιάτικη αγορά» της εποχής.

    Τροχονόμοι και πολίτες γίνονταν ένα υπό την γιορτινή διάθεση που επικρατούσε.

    Τα παιδιά «έντυναν» μουσικά την πόλη με το τραγούδισμά τους.

    Ο κόσμος χάριζε άπλετα δώρα σε αυτή την τόσο γιορτινή εποχή του χρόνου.

    Οι αγορές ήταν γεμάτες λαχταριστά προιόντα και ο κόσμος έσπευδε να προμηθευτεί ό,τι επιθυμούσε για το γιορτινό τραπέζι.

    Ο Άγιος Βασίλης κάνει βόλτα στους δρόμους της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ