• Real Estate

    Βέττας (ΙΟΒΕ): Ένα στα 4 νοικοκυριά πληρώνει 40% του εισοδήματός του για στέγαση

    • NewsRoom
    Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

    Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


    «Ένα στα 4 νοικοκυριά πληρώνει πλέον 40% του εισοδήματός του για στέγαση», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο 24ο συνέδριο της Prodexpo, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 25 και αύριο 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο θέμα της ανόδου των ενοικίων δεν θα υπάρξει εύκολη λύση.

    Όπως εκτίμησε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε συστηματικά σε υψηλότερο πληθωρισμό».

    Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη χωρίς να ανέβουν οι επενδύσεις στην κατοικία, από την άλλη, πλευρά, όμως, δεν γίνεται να γίνουν όλες οι επενδύσεις real estate στην κατοικία.

    Όπως σημείωσε, η ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων είναι συστηματική, όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα προ κρίσης επίπεδα.

    Επίσης, για τον ίδιο, θα χρειαστεί στο μέλλον αλλαγή στο μέσο μέγεθος της κατοικίας, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών χωρίς παιδιά, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει απόθεμα παλιών κατοικιών που φτάνει στα όριά του, καθώς δεν είναι εύκολο να εκσυγχρονιστούν.

    Στην ενότητα για την επίδραση του real estate ως κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία, με συντονιστή τον CEO της Makt, Μάξιμο Καλατζή, η Τερέζα Μεσσάρη, General Manager, CFO/COO της Prodea Investments ανέφερε ότι η επένδυση στο real estate έχει, ακόμα και σε αυτές τις εποχές, μια προστασία από τον πληθωρισμό.

    Κατά το ίδιο στέλεχος, τα κόστη των ακινήτων επηρεάζονται από τις τιμές της αγοράς, ενώ θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για να επιτυγχάνεται έλεγχος του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και συνεχής διερεύνηση για τις τάσεις της αγοράς.

    Το κλειδί είναι, όπως είπε, όσες εταιρείες μπορούν να αναπτύσσουν μόνες τους τα ακίνητα, για να μπορούν να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις και να μην αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό τα μισθώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στα ‘’πράσινα’’ γραφεία, παρά την τηλεργασία, στην φιλοξενία, τα Logistics και την μισθωμένη κατοικία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

    «Έκρηξη» ξένων επενδύσεων στα ακίνητα βλέπει ο Χατζηδάκης – Ήρθαν 2,1 δισ. το 2022

    ΕΚΤ: Ανησυχία για αυστηρότερους κανόνες στα αποθεματικά των ευρωπαϊκών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ