• Real Estate

    Τα υψηλά επιτόκια απειλούν το real estate

    Steve Schwarzman, CEO της Blackstone

    Steve Schwarzman, CEO της Blackstone


    Χρεοκοπίες, ανησυχία επενδυτών και αλλαγές χαρτοφυλακίου κολοσσών που δραστηριοποιούνται στο real estate δείχνουν την αναστάτωση που επικρατεί  στην αγορά των ακινήτων.

    Με τη Fed και την ΕΚΤ να έχουν στείλει το μήνυμα για παύση μεν αλλά διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του τρέχοντος ύψους των επιτοκίων και με τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων να μη δείχνουν ξεκάθαρες τάσεις, οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους.

    Στην Ευρώπη, οι αναλυτές δεν βλέπουν τη πρώτη μείωση νωρίτερα από τον Ιούλιο, ενώ στις ΗΠΑ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα.

    Αλλάζει το χαρτοφυλάκιό της η Blackstone

    Oı επενδυτές της Blackstone επιδίωξαν τον περασμένο μήνα να αποσύρουν 2,1 δισ. δολάρια από το trust ακινήτων της εταιρείας (ΒΡΕΙΤ), καθώς οι πλούσιοι πελάτες της εταιρείας ανησυχούν με το να έχουν «κλειδωμένα» τα χρήματά τους σε ακίνητα.

    Οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και η Blackstone κατάφερε να περιορίσει τις εκροές στα 1,3 δισ. δολάρια.

    Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα trust ακινήτων, καθώς οι επενδυτές δεν νιώθουν άνετα να κρατάνε τα χρήματά τους σε μία αγορά που είναι ευάλωτη στο «ακριβό» χρήμα, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη προσφοράς διατηρεί ψηλά τις τιμές.

    Τα αυξημένα δάνεια όμως φέρνουν καθυστερήσεις και έλλειψη ρευστότητας.

    Η εταιρεία τους τελευταίες εβδομάδες επιχειρεί να διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των υψηλών επιτοκίων.

    Την Τρίτη, το private equity πούλησε το μερίδιό της από τον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Ηotel Investment Partners στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην επέκταση της σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού είναι στα ύψη.

    H Blackstone αντίθετα ενισχύει την έκθεσή της στις κατοικίες ειδικού σκοπού, και ιδίως στις φοιτητικές εστίες, αγοράζοντας ακίνητα σε Λονδίνο και Εδιμβούργο.

    Την Τετάρτη ανακοίνωσε την αγορά ακινήτων έναντι 440 δισ. δολαρίων σε μία αγορά, όπως αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το real estate δεν βιώνει την καλύτερη περίοδο.

    Οι φοιτητικές εστίες όμως δεδομένης της ελλιπούς προσφοράς αλλά και των υψηλών ενοικίων έχουν ωθήσει το private equity στο να επεκτείνει τις επενδύσεις του τα τελευταία τρία χρόνια.

    Η επιχείρηση διαθέτει πλέον 81 ακίνητα που περιλαμβάνουν 33.000 κλίνες, τα οποία βρίσκονται όλα κοντά στο λεγόμενο Russell Group των κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων.

    Η αμερικάνικη Evergrande

    Η αναταραχή στην Κίνα με τους κολοσσούς των ακινήτων να στερεύουν από ρευστότητα μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ με την WeWork, την πάλαι ποτέ εταιρεία που κυριαρχούσε στην αγορά των κοινόχρηστων χώρων γραφείων, να δηλώνει αδυναμία στις αρχές του προηγούμενου μήνα να αποπληρώσει τους τους ομολογιούχους της.

    Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande, τον περασμένο Αύγουστο δεν ανταποκρίθηκε αντίστοιχα στις υποχρεώσεις του και λίγο αργότερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου για την αγορά ακινήτων στην Κίνα.

    Η We Work,  η οποία στο παρελθόν είχε αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια αναμένεται να καταθέσει κι αυτή με τη σειρά της αίτηση πτώχευσης την επόμενη εβδομάδα, αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στη διορία που της έδωσαν οι ομολογιούχοι.

    H εταιρεία που υποστηρίζεται από τον όμιλο SoftBank παλεύει με ένα τεράστιο χρέος , ύψους 2,9 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος Ιουνίου και περισσότερα από 13 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμες μισθώσεις, σε μια εποχή που το αυξανόμενο κόστος δανεισμού πλήττει τον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Desquared: Το απόλυτο success story – Η ελληνική εταιρεία που «θάμπωσε» τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Telekom

    ΤΑΙΠΕΔ: Ποια είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε προσφορά για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου

    CVC: Αναβάλλει τα σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ