• Οικονομία

    Ασαφής ξανά ο Πάουελ: «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για μελλοντικές συναντήσεις, έχουμε ακόμα δρόμο»

    • NewsRoom
    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ


    «Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά πτωτικά προς τον στόχο μας», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της FOMC.

    «Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού σταθερά στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε ο Πάουελ τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κηρύξει ακόμα τη νίκη στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.

    Ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε για μία ακόμα φορά πως η επιτροπή ανοιχτής αγοράς δεν έχει αποφασίσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει στις μελλοντικές της συνεδριάσεις.

    «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για μελλοντικές συναντήσεις. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρόκειται να πάμε σε αυτές, απλώς προσδιορίζοντας την έκταση οποιασδήποτε πρότασης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%.»

    Σχετικά με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ο Πάουελ επεσήμανε ότι ακόμα και αν υπάρξει νέο πάγωμα των επιτοκίων για τρίτη συνεχόμενη φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πιο δύσκολη μία πιθανή αύξησή τους και πάλι.

    Ο Πρόεδρος της Fed τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δε σκέφτεται προς το παρόν καθόλου τις μειώσεις των επιτοκίων τη δεδομένη χρονική περίοδο και δεν πρόκειται να το κάνει μέχρι να προβεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

    Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι η Fed δεν εξετάζει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, αλλά και πως επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών με τη «λιγότερο δυνατή» ζημιά.

    Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να υπάρξει μία επιβράδυνση της οικονομίας και μια πιο ήπια αγορά εργασίας για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιοάβ Γκάλαντ: «Η Χαμάς έχει μόνο δύο επιλογές τον θάνατο ή την παράδοση»

    GROWTH AWARDS 2023: Ποιοι είναι οι φετινοί Growth Winners

    Υπ. Δικαιοσύνης: Η έννοια της Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι άγνωστη στον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ