• Real Estate

    Στην Prodea τα γραφεία του υπουργείου Τουρισμού – Deal 50 εκατ.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments


    Η αγορά του κτιρίου γραφείων που στεγάζει το υπουργείο Τουρισμού στο Σύνταγμα είναι η τελευταία επένδυση της Prodea, για την οποία δαπάνησε κεφάλαια σχεδόν 50 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η συμφωνία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως άλλωστε έκανε χθες γνωστό η ΑΕΕΑΠ μέσω των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων. Tο νέο της απόκτημα αφορά σε δύο ακίνητα συνολικής επιφάνειας 9.000 τ.μ. στη λεωφόρο Αμαλίας 12 – 14, τα οποία είναι πλήρως μισθωμένα στο υπουργείο Τουρισμού. Το τίμημα για την απόκτηση των ακινήτων ανήλθε σε 49 εκατομμύρια, ενώ η εύλογη αξία τους κατά την ημερομηνία της απόκτησης, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοιε εκτιμητές, ανερχόταν σε 47,8 εκατ. ευρώ. Υπόψη για την αγορά του “ακινήτου εισοδήματος” φέρεται να έλαβε η Prodea την προνομιακή του τοποθεσία, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος και από στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Εξάλλου, ανεξάρτητα από τη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, το υπουργείο που φιλοξενείται σήμερα στο ακίνητο θα μετακομίσει στο κυβερνητικό πάρκο της Πυρκαλ, όταν το ΣΔΙΤ ανάπλασης στον Υμηττό ολοκληρωθεί. Στόχος είναι τα εννέα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς να μετεγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις της παλιάς βιομηχανίας το 2026, οπότε και το γραφειακο ακίνητο ιδιοκτησίας της Prodea αναμένεται να βγει ξανά στην αγορά.

    Την αγορά του ακινήτου στο Σύνταγμα ακολούθησε η πώληση των πράσινων γραφείων που είχε στην ιδιοκτησία της η Prodea και τα οποία είχε αναπτύξει η Dimand, στη λεωφόρο Συγγρού.

    Πρόκειται για τη νέα έδρα της Generali, για την οποία επένδυσε 36,3 εκατ. ευρώ, ποσό που μπήκε στα ταμεία της Prodea τον Νοέμβριο. Σημειωτέον ότι το δεσμευτικό προσύμφωνο με την ασφαλιστική είχε υπογραφεί ήδη από τα μέσα του 2021.

    Επιπλέον, η ΑΕΕΑΠ έκανε ένα ακόμα μια κίνηση στη σκακιέρα των οικιστικών ακινήτων, κλάδο στον οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα επενδύσει 200 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα διετιας. Με μετοχικό κεφάλαιο 500 χιλ. ευρώ συστάθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Σύγχρονο Κατοικείν, που στοχεύει στην απόκτηση οικοπέδων για ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων προς πώληση.

    Μέχρι σήμερα έχει χαρτοφυλάκιο 11 ακινήτων, εκ των οποίων ένα υφιστάμενο κτίριο, μισθωμένο, και σχεδιάζει την ανάπτυξη διαμερισμάτων προς πώληση και ενοικίαση, σε Νέα Ερυθραία, Πολιτεία, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Ελληνικό.

    Τέλος, εντός του Νοεμβρίου η Prodea προχώρησε στη σύναψη δύο ομολογιακών δανείων, ενός επταετούς ύψους 25 εκατ. ευρώ με τη Eurobank κι ενός εξαετούς επίσης 25 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank, ενώ χθες ανακοίνωσε τη διανομή προμερίσματος 0,11 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα ξενοδοχεία «ρίχνει» στο εμπορικό τρίγωνο ο ΕΦΚΑ

    Ελλάκτωρ: «Τελειώνει» με ΑΠΕ και ομόλογο – Κοντά στο break-even των κατασκευών, αιμοδότης οι παραχωρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ