• Real Estate

    Σούνιο: Ακριβαίνει αλλά δεν πωλείται η πολυτελής βίλα Μεταξά

    • NewsRoom


    Σε πλειστηριασμό βγαίνει για πολλοστή φορά ένα από τα πολυτελέστερα… αυθαίρετα της αθηναϊκής ριβιέρας. Ο λόγος για τη βίλα Μεταξά στο Σούνιο, η τιμή της οποίας ανεβαίνει χωρίς, έως ώρας, να υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές.

    Με επισπεύδουσα την Intrum, αυτή τη φορά το σφυρί για το ακίνητο του αρχιτέκτονα Νικολάου Μεταξά θα «ηχήσει» στις 16 Δεκεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 12 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, «πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό σε διεθνές επίπεδο». Στο παρελθόν έχει εκτεθεί σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό, με άλλους επισπεύδοντες, το 2014 και το 2017, όταν είχε οριστεί αρχικά ως τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και των 5,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο έπειτα από δικαστικές αποφάσεις , η εμπορική αξία της βίλας εκτιμήθηκε στο ποσό των 11 εκατ. και ορίστηκε ως τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 9 εκατομμυρίων στην πρώτη περίπτωση και των 11 εκατομμυρίων στη δεύτερη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ποτέ πλειοδότες.

    Αυτό, ωστόσο, «δεν ασκεί επιρροή στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας ενόψει της διενέργειας νέου πλειστηριασμού, λαμβανομένου υπόψη και του ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όχι μόνο σταθεροποίηση, αλλά και τάση ανόδου της αξίας των ακινήτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως δε οι αξίες των ακινήτων της λεγόμενης αθηναϊκής ριβιέρας”, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, ανοδικό δε είναι και το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών εντός και εκτός Ελλάδας».

    Η πολυτέλεια και οι αυθαιρεσίες

    Το ακίνητο επιφάνειας 7,3 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή του Σουνίου, σε εκτός σχεδίου περιοχή του δήμου Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, έχει οικοδομηθεί από την πλευρά του παραλιακού μετώπου, έναντι του Ναού Ποσειδώνα, κοντά σε ξενοδοχειακά καταλύματα και κατοικίες πολυτελούς κατασκευής. Όπως αναφέρουν οι εκτιμητές, πρόκειται για «πολύ προνομιακή θέση, λόγω της απρόσκοπτης θέας και της εγγύτητας στο παραλιακό μέτωπο», ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι αραιοδομημένη.

    Αποτελείται από τέσσερα κτίρια. Στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται κελάρι και αποθήκη, ημιϋπαίθριο barbeque, πισίνα 175 τετραγωνικών μέτρων με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα. Το ένα από τα κτίρια έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους που αποτελούν wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος, ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο, καθώς και στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ..

    Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση. Σε άλλο κτίσμα βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο κι έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων.

    Διαθέτει επίσης πλούσια φυτεμένους εξωτερικούς χώρους: 62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου, ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου. Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

    Απορίας άξιο είναι γιατί δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγοραστών. Η απάντηση εντοπίζεται στη νομιμότητα των κτισμάτων, αφού η έκταση φέρεται να βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολεοδομικοί περιορισμοί που επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μόνο μικρού κτίσματος στο οικόπεδο, το οποίο μάλιστα προϋπήρχε.



    ΣΧΟΛΙΑ