• Real Estate

    Ρυθμιστικό πλαίσιο για το Airbnb φέρνει το υπουργείο Τουρισμού – Επενδύσεις 1 δισ. φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας

    Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας


    Ρυθμιστικό πλαίσιο για τη θέσπιση κανόνων στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Τουρισμού, όπως έκανε γνωστό από το βήμα ημερίδας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

    «Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις είναι τμήμα του τουριστικού προϊόντος. Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να καθοριστούν οι συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων» επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε στη διαφορά της άσκησης της δραστηριότητας από όσους εκμισθώνουν ένα ή δύο δωμάτια, ώστε να έχουν ένα συμπλήρωμα του εισοδήματος τους και από τους επαγγελματίες που εκμισθώνουν ολόκληρα συγκροτήματα ακινήτων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό , το πλαίσιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα φορολογικό και βρίσκεται υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την προεδρία της Δημοκρατίας. «Πρέπει και μπορεί να υπάρχει ένας σχεδιασμός, την ώρα που υπάρχει αγωνία από τους φοιτητές και από τους μισθωτές μακροχρόνιων μισθώσεων».

    Ο υπουργός Τουρισμού έκανε επίσης λόγο για τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στον κλάδο του τουρισμού. Περίπου 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε δήμους, περιφερειακά ταμεία και ιδιώτες, για την αναβάθμιση λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων, για δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και οινοτουρισμού, τα οποία μαζί με τη μόχλευση μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

    Να μην παγιδευτούμε σε δόγματα, ζήτησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας πως η μετατροπή της Αθήνας σε μια «αρχαιοελληνική Ντίσνεϋλαντ» κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στον κάτοικο και τον επισκέπτη.

    «Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να είναι ευλογία και κατάρα, έρχεται μεν να ενισχύσει το εισόδημα αλλά οδηγεί σε αυξήσεις ενοικίων ενώ δημιουργεί και ζητήματα στην κοινωνική συνοχή της πόλης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι απαιτείται ρυθμιστικό πλαίσιο, και δεύτερο στο να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις μεγάλες πόλεις την ευθύνη την έχει ο δήμος. Τρίτον, θα πρέπει να φύγουμε από την πολιτική των οριζόντιων λύσεων, να εξετάσουμε το ζήτημα γειτονιά – γειτονιά. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε άμεσα. Η Αθήνα θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να χάσει την ψυχή της», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Η τελευταία πράξη για την ανάπλαση των Μύλων Αλλατίνη

    Mytilineos: Πιστοποίηση στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου από τον οργανισμό IFACI



    ΣΧΟΛΙΑ