• Real Estate

    Prodea: Προς πώληση χαρτοφυλάκιο ακινήτων 46 εκατομμυρίων

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEA Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Προς πώληση θέτει η Prodea χαρτοφυλάκιο 50 ακινήτων στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 46,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση 49 assets και μίας θυγατρικής – ιδιοκτήτριας ακινήτου στην Καλλιθέα – ελήφθη από τη διοίκηση της ΑΕΕΑΠ το φθινόπωρο του 2022 και φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής αποεπένδυσης της Prodea από non core assets.

    Ήδη, το 2022 πούλησε ακίνητα 21 εκατ. ευρώ – μεταξύ των οποίων γραφεία της Εθνικής Τράπεζας –, ενώ στα τέλη του χρόνου η MHV (το κοινό επενδυτικό όχημα της ΑΕΕΑΠ, της βασικής μετόχου της, Invel και του κυπριακού ομίλου Yoda του Γιάννη Παπαλέκα, στο οποίο η Prodea συμμετέχει με 25%) ολοκλήρωσε την πώληση του 50% του Aphrodite Hills έναντι 27,8 εκατομμυρίων ευρώ. Αγοραστής του ποσοστού του Aphrodite Hills, του θερέτρου εκτείνεται σε περισσότερα από 2 εκατ. τ.μ. γης, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων δυναμικότητας 290 δωματίων, του γκολφ και των βιλών και διαμερισμάτων προς πώληση και ενοικίαση, είναι κατά πληροφορίες ο κυπριακός όμιλος Atlantica της οικογένειας Νικολαΐδη.

    Ωστόσο, οι επενδύσεις της Prodea στον τουρισμό δεν εξαντλούνται. Στα τέλη του 2022 συστάθηκε η V Tourism, στην οποία συμμετέχουν με 49% η Prodea και με 51% η Invel, για να αγοράσει έναντι 14,8 εκατομμυρίων ευρώ το πεντάστερο White Coast Pool Suites στο Σαρακήνικο της Μήλου, η λειτουργία του οποίου ανατέθηκε στη Domes Resorts.Θυμίζουμε πως νωρίτερα είχε συσταθεί η Five Lakes, που απέκτησε το ξενοδοχεία Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 49 εκατομμυρίων. Το εξαώροφο αυτό κτήριο προς το παρόν

    εν μέρει ως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εν μέρει ως ιδιωτικές κατοικίες, και βρίσκεται στο κέντρο του χιονοδρομικού θέρετρου Cortina d’Ampezzo. Το ακίνητο θα ανακαινιστεί ριζικά με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, χωρητικότητας έως και 100 δωμάτια.

    Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει έργα σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν τα πράσινα γραφεία. Πρόσφατα, εξαγοράστηκε από τη Dimand το υπόλοιπο ποσοστό του συγκροτήματος γραφείων που μισθώνει η στοιχηματική Kaizen στο Μαρούσι, ενώ στην ιδιοκτησία της Prodea έχουν περιέλθει assets, όπως τα γραφεία της Viva Wallet στο Μαρούσι, το κτίριο του Λουκά Έλληνα που μισθώνεται από την ΕΥ στο Δαχτυλίδι της Κηφισίας, όπως και τα γραφεία του υπουργείου Τουρισμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, μία επένδυση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.

    Η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας αφορά την αύξηση του αποτυπώματός της στα logistics. Στα τέλη Φεβρουαρίου απέκτησε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Θέτις, ιδιοκτήτρια συγκροτήματος τεσσάρων ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως κέντρα αποθήκευσης και διανομής, έναντι 26,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, με την απόκτηση πέντε εταιρειών, ο όμιλος δρομολογεί επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε κατοικίες προς πώληση και ενοικίαση.

    Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της Prodea έχει πλέον αξία μεγαλύτερη των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά το ενεργητικό της ΑΕΕΑΠ ξεπέρασε οριακά τα 3 δισεκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 123,7 εκατ. και το EBITDA σε 108,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν σε 149,7 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 11,6%, χάρη στην ένταξη νέων έργων ανάπτυξης στο portfolio της Prodea.

    Διαβάστε επίσης

    Cerved Property Services: Υπερβάλλουσα ζήτηση και ανοδικές τιμές στην αγορά ακινήτων το 2022

    Prodea: Στα 186,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2022 – Άνω των 3. δισ. ευρώ το ενεργητικό του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ