• Real Estate

    Πλειστηριασμοί: Το «σκόντο» της Σέλμαν, το παλάτι Τσουκαλίδη και η κατοικία του χρηματιστή Πεντεδέκα

    Δεξιά ο Αβραάμ Τσουκαλίδης


    Ξανά στο σφυρί, αυτή τη φορά με «έκπτωση» βγαίνει το εργοστάσιο της Σέλμαν στην Κομοτηνή, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το deal για την αγορά του έτερου βιομηχανικού ακινήτου στη Χαλκίδα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

    Ο πλειστηριασμός έρχεται δύο μήνες αφότου το εργοστάσιο της βιομηχανίας ξυλείας της Ροδόπης έμεινε στα αζήτητα, με το σφυρί να έχει χτυπήσει από τις 29 Ιουλίου. Τότε, το ακίνητο είχε τιμή εκκίνησης 12,8 εκατομμυρίων, η οποία προέκυψε έπειτα από τρεις εκτιμητικές εκθέσεις, όσες χρειάστηκαν για να αποτιμηθεί η αξία του. Ο πρώτος εκτιμητής κατέληξε σε αγοραία αξία 10,6 εκατομμυρίων ο δεύτερος σε 18,55 εκατ. ευρώ και ο τρίτος εκτίμησε την αξία του σε 7,5 εκατομμύρια.

    Πλέον, η τιμή για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο της βιομηχανίας ξυλείας που θα αλλάξει χέρια έχει οριστεί στα 3/4 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων, δηλαδή στα 9,6 εκατ. ευρώ. Ο νέος ιδιοκτήτης θα αναζητηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους ίδιους εκτιμητές, η ποιότητα κατασκευής είναι η συνήθης για αντίστοιχης χρήσης κτίρια και ο βαθμός συντήρησης κρίνεται ικανοποιητικός δεδομένης της παλαιότητας σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει εγκαταστημένη χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως βέλτιστες χρήσης θεωρούνται βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, βάσει και της οικοδομικής άδειας.

    Για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί το νέο σφυρί για τη Σέλμαν στη Ροδόπη
    Για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί το νέο σφυρί για τη Σέλμαν στη Ροδόπη

    Αυτός είναι ο επίλογος της εταιρείας που ίδρυσε ο Παναγιώτης Ηλιάδης το 1962, κρατώντας την στον αφρό για 50 χρόνια. Ακολούθησε το 2009 η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της βιομηχανίας από την Alfa Wood του Αντώνη Αδαμόπουλου, κίνηση που έφερε τη θεσσαλική εταιρεία στις πρώτες θέσεις της ελληνικής, αλλά και της βαλκανικής αγοράς ξυλείας. Παρόλο που μνηστήρες για τη συγκεκριμένη μονάδα δεν έχουν βρεθεί, η EPS Wood έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αποκτήσει τη μονάδα και να την επαναλειτουργήσει, με προϋπόθεση να βρεθεί χρηματοδοτικό σχήμα.

    Η κατοικία του πρώην «εκλεκτού» του Κόκκαλη, Αβραάμ Τσουκαλίδη

    Στο σφυρί βγαίνει στις 5 Οκτωβρίου η πολυτελής κατοικία ενός άλλοτε προβεβλημένου στελέχους Αβραάμ Τσουκαλίδη. Το ακίνητο εκπλειστηριάζεται έναντι 4,7 εκατομμυρίων ευρώ με επισπεύδουσα την Intrum. Πρόκειται για υπερπολυτελή βίλα σε αυτοτελές οικόπεδο 4 στρεμμάτων στην Κηφισιά, σε προνομιακή θέση, καθώς απέχει 600 μέτρα από την οδό Χαριλάου Τρικούπη, 400 μέτρα από το Άλσος Κεφαλαρίου και 1.200 μέτρα από τη λεωφόρο Κηφισίας. Μάλιστα η οικοδομική άδεια φέρει το όνομα του διάσημου αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη, ενώ στο οικόπεδο έχει χτιστεί διώροφοη μονοκατοικία 870 τετραγωνικών μέτρων.

    Η κατοικία του Αβραάμ Τσουκαλίδη

    Με βάση την έκθεση, το ακίνητο απαρτίζεται από υπόγειο συνολικής επιφανείας 1.080 τ.μ. που περιλαμβάνει σαλόνι, εσωτερική πισίνα, αποδυτήρια πισίνας, δωμάτια προσωπικού, λεβητοστάσιο, δεξαμενές καυσίμων, κάβα, χώρο στάθμευσης και ανελκυστήρα. Το ισόγειο συνολικής επιφανείας 450 τ.μ. περιλαμβάνει χώρους καθιστικών, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα και 2 w/c. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, το καθένα με δικό του μπάνιο.

    Η κατοικία του Αβραάμ Τσουκαλίδη

    Θυμίζουμε ότι ο Αβραάμ Τσουκαλίδης ήταν στενός συνεργάτης του Σωκράτη Κόκκαλη, αφού εργάστηκε στην Intracom ως Project Manager για τη σύσταση και διοίκηση του τμήματος βιοτεχνολογίας & πληροφορικής. Ήταν επίσης στέλεχος της Gennet, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της εντολής επανελέγχου για βεβαιωμένα πρόστιμα άνω των 70 εκατομμυρίων, υπόθεση που κατέληξε στην αποπομπή της τέως πλέον γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.

    Ο επίλογος της Πεντεδέκα ΑΕΠΕΥ

    Νωρίτερα, και συγκεκριμένα μεθαύριο Πέμπτη, βγαίνει σε πλειστηριασμό η κατοικία του παλιού χρηματιστή Κωνσταντίνου Πεντεδέκα, η οποία ήταν ιδιοκτησίας της ΑΕΠΕΥ. Η μονοκατοικία εμβαδού 446 τ.μ. αποτελείται από υπόγειο 159 τ.μ., όπου βρίσκεται play-room 144 τ.μ., ισόγειο 117 τ.μ., πρώτο όροφο 117 τ.μ., και δώμα 51 τ.μ.. Ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 448.500 ευρώ – όταν ένα χρόνο πριν έβγαινε στο σφυρί έναντι 690 χιλιάδων –, με επισπεύδουσα τη Cepal. Η αυλαία για την Πεντεδέκας Χρηματιστηριακή έπεσε το 2012, όταν τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, μία δεκαετία αφότου είχαν επιχειρηθεί προσπάθειες συγχώνευσης και συνεργασίας με άλλες χρηματιστηριακές.



    ΣΧΟΛΙΑ