• Real Estate

    Πλειστηριασμοί… πολλών αστέρων για την εφοπλιστική οικογένεια Λελάκη


    Στο δίχτυ των πλειστηριασμών είναι μπλεγμένα δύο από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη. Ο λόγος για δύο ξενοδοχεία, τεσσάρων και πέντε αστέρων, στην Κρήτη.

    Ο διπλός πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 22 Φεβρουαρίου και αφορά ακίνητα των Πεζάκι Τουριστικές, Ξενοδοχειακές και Τεχνικές Επιχειρήσεις και Ακτή Α.Ε.. Επισπεύδουσα αμφότερων των διαγωνισμών είναι η DV01 Asset Management για λογαριασμό της Optima Bank. Όπως φαίνεται τόσο από την περιγραφή των ακινήτων που συνοδεύει την έκθεση εκτίμησης, όσο και από τις φωτογραφίες, είναι φανερό πως πρόκειται για ξενοδοχεία σε καλή κατάσταση, εκμεταλλεύσιμα, πηγές σημαντικών εσόδων.

    Ειδικότερα το Sunshine Crete Beach, έχει τιμή εκκίνησης 12 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, που λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο (Ιούνιος – Οκτώβριος), βάσει στοιχείων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Aπαρτίζεται από το κύριο κτίριο και μερικούς επιμέρους μικρότερους κτιριακούς όγκους. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων είναι 17.392 τ.μ., ενώ το κύριο κτίριο χωροθετείται στη βόρεια πλευρά της έκτασης. Η είσοδός του βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας – Σητείας, επί της οποίας διαθέτει και χώρο στάθμευσης. Συνδέεται με υπόγειο μονοπάτι με το συγκρότημα Sunshine Crete Village, με το οποίο έχει κάποιες κοινές λειτουργίες. Η νότια πλευρά της έκτασης είναι κατά μήκος της παραλίας Ψαροπούλα, επί της οποίας το ξενοδοχείο έχει τοποθετήσει ξαπλώστρες και ομπρέλες.

    Sunshine Crete Beach
    Sunshine Crete Beach

    Το κύριο κτίριο περιλαμβάνει την είσοδο του καταλύματος και τη reception, internet corner, TV room, ιατρείο και δωμάτια στον πρώτο (101-157), δεύτερο (201-257), τρίτο (301-351) και τέταρτο όροφο (401-435). Τα υπόλοιπα δωμάτια βρίσκονται στα επιμέρους κτίρια. Συνολικά, έχει δυναμικότητα 217 δωματίων. Εκτός των δωματίων, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν συνεδριακό κέντρο, υπαίθριο γυμναστήριο, mini golf, 4 εστιατόρια, snack bar, mini market, παιδική χαρά, μπαρ, ντίσκο και εκκλησάκι.

    Το συγκρότημα διαθέτει δύο πισίνες, μία μεγάλη και μία μικρότερη παιδική, καθώς και water park. Οι δραστηριότητες, τα εστιατόρια και τα καφέ βρίσκονται στα κτίρια που γειτνιάζουν με την παραλία, ενώ τα δωμάτια και το κεντρικό κτίριο εκτείνονται στο βόρειο μέρος του οικοπέδου, που γειτνιάζει με την επαρχιακή οδό. Οι κενοί χώροι της έκτασης είναι διαμορφωμένοι με κήπους και πλακόστρωτους πεζοδρόμους για την επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων. Ως προς την κατασκευή, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 και ανακαινίσθηκε κατά το διάστημα 2011-2012. Σύμφωνα με τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τον Μάιο του 2023 προβλέπονται έσοδα ύψους 3,3 εκατ. από τη λειτουργία του ξενοδοχείου, τα οποία θα αυξηθούν σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ έως τον Μάιο του 2026.

    Η αξία ανά δωμάτιο υπολογίστηκε σε 41.475 ευρώ. Η μέση πληρότητα σε επίπεδο ωρίμανσης (δηλαδή σε σε επίπεδο περιόδου, όχι ετήσια) εκτιμάται στο επίπεδο του 80%, με πληρότητα έναρξης στο επίπεδο του 50% για το 2021 λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

    Δεύτερο ξενοδοχείο με τιμή εκκίνησης 4 εκατ.

    Το δεύτερο ξενοδοχείο που βγαίνει στο σφυρί είναι συμπληρωματική μονάδα του Sunshine Crete Beach, στην Ιεράπετρα. Έχουν κάποιες κοινές λειτουργείες, όμως είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να λειτουργεί και αυτόνομα. Μέσω υπόγειου μονοπατιού αυτού επιτυγχάνεται εύκολα και η ασφαλής πρόσβαση (χωρίς τη διάσχιση της επαρχιακής οδού Ιεράπετρας – Σητείας) στην παραλία Ψαροπούλα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 400 περίπου μέτρων και διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, τοποθετημένες από το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το κύριο κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, διαθέτει τη reception, κύριο εστιατόριο, το μπαρ, 10 δίκλινα δωμάτια και 10 οικογενειακά δωμάτια που αποτελούνται από δύο χώρους. Το συγκρότημα Village A αποτελείται από 4 τριώροφα κτίρια, στα οποία χωροθετούνται 1 δίκλινο δωμάτιο και 62 οικογενειακά δωμάτια τα οποία αποτελούνται από 2 χώρους.

    Το συγκρότημα Village B αποτελείται από 2 διώροφα κτίρια, στα οποία χωροθετούνται 16 δίκλινα δωμάτια και 8 οικογενειακά δωμάτια τα οποία αποτελούνται από 2 χώρους. Συνολικά, έχει δυναμικότητα 107 δωματίων και η κατανομή τους είναι η εξής: • Δίκλινα (32 τ.μ. περίπου): 9 με θέα κήπο – 18 με πανοραμική θέα θάλασσα • Οικογενειακά (45 τ.μ. περίπου): 38 με θέα κήπο – 42 με πανοραμική θέα θάλασσα Εκτός των δωματίων, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αθλητικές εγκαταστάσεις για τοξοβολία, τέννις (4 γήπεδα) και ποδόσφαιρο (ένα γήπεδο 5×5).

    Sunshine Crete Beach
    Sunshine Crete Beach

    Ακόμη, το συγκρότημα διαθέτει πισίνα (για ενήλικες και για παιδιά), θέσεις στάθμευσης, εξωτερικό αμφιθέατρο, εσωτερικό χώρο παιχνιδιού, εξωτερικό χώρο παιχνιδιού και παιδική χαρά, εστιατόριο, μπαρ. Τέλος, οι εξωτερικοί χώροι του συγκροτήματος είναι διαμορφωμένοι με κήπους και πλακόστρωτους πεζοδρόμους για την επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων. Όσο αφορά την κατασκευή, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και ανακαινίσθηκε το 2005.

    Πριν από λίγους μήνες είχε αλλάξει χέρια ένα ακόμη τουριστικό ακίνητο εταιρείας του Αντώνη Λελάκη, στη Σητεία. Το συγκεκριμένο βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 4,9 εκατομμύρια κι επισπεύδουσα την Aegean Baltic Bank και κατακυρώθηκε στον νέο ιδιοκτήτη έναντι ενός ευρώ παραπάνω.

    Στο ακίνητο 185 στρεμμάτων υπάρχει τριώροφο ξενοδοχείο και 5 συγκροτήματα bungalows, όλα ημιτελή, με άδεια του 1990 και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

    Ο επιχειρηματίας, που έφυγε από τη ζωή το 2012, ήταν ο ιδιοκτήτης της πρώτης ελληνικής ναυτιλιακής που έγινε αποδεκτή για εισαγωγή στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Τα ξενοδοχεία ήταν η δεύτερη δραστηριότητα του Λελάκη, μετά την κρουαζιέρα. Είχε μάλιστα αγοράσει από την οικογένεια Ωνάση το ξενοδοχείο Mira Mare Olympia στον Πύργο Ηλείας και είχε στην ιδιοκτησία του θέρετρα σε Σητεία, Λασίθι, Ρόδο, Κέρκυρα, ακόμα και στη Βιέννη. Είχε ξεκινήσει να δουλεύει ως ναυτικός στο στόλο του Γουλανδρή, ενώ είχε επεκταθεί και στη ναυπηγική βιομηχανία, αποκτώντας τα Ναυπηγεία Χαλκίδας.



    ΣΧΟΛΙΑ