• Real Estate

    Noval – Brooklane: Πώς μεταμορφώνουν το πρώην εργοστάσιο της Kodak με επένδυση άνω των 100 εκατ.

    Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της Noval Property


    «Θεμέλια» στο οικόπεδο που φιλοξενούσε το εργοστάσιο της Kodak στον Παράδεισο Αμαρουσίου βάζει η κοινοπραξία της Noval με τη Brooklane, επενδύοντας το ποσό των 107 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά του ακινήτου.

    Πρόσφατα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το οποίο οι επενδυτές ονομάζουν The Grid, όπως και την κοινοπραξία, στην οποία η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco και η επενδυτική Brooklane.

    Στο ακίνητο προϋπήρχαν οι εγκαταστάσεις που στέγαζαν τις υπηρεσίες της εταιρείας Κodak Ελλάδος, η οποία έκλεισε πριν ακόμα την αίτηση ένταξης σε καθεστώς χρεοκοπίας της Kodak στην Αμερική. Έως το 2009 στεγάζονταν εκεί τα γραφεία της εταιρείας και το πρώτο εργοστάσιο όπου εμφανίζονταν τα slides και τα ασπρόμαυρα φιλμ που δεν τυπώνονταν από τα φωτογραφεία. Όταν η Kodak αποχώρησε, το ακίνητο των 17 στρεμμάτων και τα κτίσματά του παρέμειναν αναξιοποίητα, ενώ ο δήμος Αμαρουσίου πρότεινε τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού με διατήρηση του παλαιού εργοστασίου.

    Εν τέλει, το ακίνητο βρέθηκε στα 28 προς πώληση ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Ektasis Development, του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου. Περίπου μία δεκαετία μετά το κανόνι της Ektasis, η ειδική διαχειρίστρια PwC διενήργησε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εταιρείας, με σύμβουλο την PwC, τα οποία προσέλκυσαν τις μεγάλες εταιρείες ακινήτων. Ανάμεσα στους διεκδικητές για το εργοστάσιο της Kodak βρέθηκαν, συγκεκριμένα, η Dimand, η Prodea, η Μυτιληναίος και η ολλανδική Ten Brinke, με το ακίνητο να καταλήγει στην κοινοπραξία των Noval – Brooklane έναντι 28,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Κόστος 78,4 εκατ. για την ανέγερση του συγκροτήματος γραφείων

    Οι παλιές εγκαταστάσεις, ωστόσο, κατεδαφίστηκαν – οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο – και πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το επενδυτικό πρόγραμμα ανέγερσης συγκροτήματος γραφειακών κτιρίων, ύψους 78,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στην έκταση θα ανεγερθεί πενταώροφο συγκρότημα κτιρίων με τρία υπόγεια, στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου.

    Ο εκτιμώμενος πληθυσμός των κτιρίων (επισκεπτών και εργαζομένων) θα φτάσει, βάσει εκτιμήσεων τα 2.500 άτομα. H κατασκευή θα διαρκέσει περί τους 27 μήνες, ενώ στους αρχιτέκτονες που υπογράφουν το έργο ανήκει το διεθνές γραφείο των Foster + Partners, που είναι γνωστό στην Ελλάδα από το masterplan του Ελληνικού αλλά και τον σχεδιασμό του οικιστικού πύργου 47 ορόφων στο πρώην αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με το πλάνο, στο σχεδιασμού του κτιρίου προβλέπονται και δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι πρασίνου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του νέου συγκροτήματος στοχεύει στην επίτευξη εσωτερικών συνθηκών υγιεινής και άνεσης με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, αξιοποιώντας τις θετικές παραμέτρους του κλίματος της περιοχής. Για τον σχεδιασμό του συγκροτήματος χρησιμοποιήθηκαν οι αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού όπως έμφαση στον φυσικό φωτισμό, σκιάσεις, επιλεκτικός ηλιασμός, δυνατότητα φυσικού αερισμού κλπ..

    Επενδύσεις 350 εκατ. από την ΑΕΕΑΠ

    Το συγκρότημα αποτελείται από αρθρωτά στοιχεία/κτίρια που ακολουθούν την περίμετρο του οικοπέδου, δημιουργώντας έναν κεντρικό κήπο, ο οποίος είναι η καρδιά της κοινωνικής του ζωής. Ο σχεδιασμός στοχεύει στην πιστοποίηση με τα πρότυπα LEED και Well. Σημειωτέον ότι σήμερα στην Ελλάδα 48 κτίρια έχουν λάβει την πιστοποίηση LEED, μεταξύ αυτών το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Orbit στην Κηφισίας, το ξενοδοχείο Moxy στην Ομόνοια και το πρώην κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη το 25% του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από πράσινα και βιώσιμα κτίρια ποσοστό που θα αυξηθεί. Η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση ενός πράσινου ομολόγου, αφού, όπως είπε στο πλαίσιο της φετινής Prodexpo ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Καπετανάκος, «για να κάνουμε πράσινα έργα και πράσινα κτίρια χρειάζεται παρεμφερή χρηματοδότηση».

    Όταν κατασκευαστεί, το office campus θα διαθέτει 595 υπόγειες θέσεις στάθμευσης κατανεμημένες σε τρία επίπεδα. Εξ αυτών, οι 30 θέσεις προορίζονται για χρήση από ΑμεΑ, ενώ θα υπάρχει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Το κτίριο συνδέεται με το κέντρο της πόλης μέσω της οδού Κηφισίας και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική οδό, γεγονός που αυξάνει την προσβασιμότητά του. Πρόκειται για μία περιοχή, όπου χωροθετούνται κυρίως χώροι γραφείων, όπως οι EΥ, Deloitte, Coca Cola και Cisco.



    ΣΧΟΛΙΑ