• Real Estate

    Νέα τουριστικά deals στην Κύπρο για την Prodea

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments


    Μία επένδυση και μερική αποεπένδυση πραγματοποίησε η Prodea επί κυπριακού εδάφους σε διάστημα ενός διμήνου, με τις συμφωνίες να επικεντρώνονται στον τουριστικό κλάδο.

    Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, η MHV – το κοινό επενδυτικό όχημα της ΑΕΕΑΠ, της βασικής μετόχου της, Invel και του κυπριακού ομίλου Yoda του Γιάννη Παπαλέκα, στο οποίο η Prodea συμμετέχει με 25% έδωσε τα χέρια με τον κυπριακό όμιλο Atlantica. Στον ξενοδοχειακό όμιλο της οικογένειας Νικολαΐδη θα περιέλθει συμμετοχή στο πεντάστερο Aphrodite Hills, που θα κυμανθεί περί το 50% σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το ακριβές ποσοστό και το τίμημα της εξαγοράς δεν είναι γνωστά. Για το deal έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Προστασία του Ανταγωνισμού στην Κύπρο, ενώ το ξενοδοχείο βρίσκεται ήδη υπό τη διαχείριση της Atlantica, η οποία όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί θα είναι και ιδιοκτήτρια του ακινήτου, από κοινού με την MHV.

    Το αντικείμενο της συμφωνίας, το Aphrodite Hills κι εκτείνεται σε περισσότερα από 2 εκατ. τ.μ. γης, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, του γκολφ και των βιλών και διαμερισμάτων προς πώληση και ενοικίαση. Διαθέτει 290 δωμάτια και στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται γήπεδο γκολφ 18 οπών, spa, καταστήματα εστίασης, γήπεδα τένις και γήπεδο ποδοσφαίρου.

    Πριν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, η Prodea έγινε η μοναδική μέτοχος της Aphrodite Springs στην Κύπρο, εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου κι ελέγχει μία έκταση 1,47 εκατ. τ.μ., αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125.000 τ.μ. για την ανάπτυξη κατοικιών. Πάντως, με δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει η πανδημία, το πλάνο για την αξιοποίηση της έκτασης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το ποσοστό της Prodea στην εταιρεία έχει φτάσει στο 96,2% έπειτα από την εξαγορά της συμμετοχής ξένων funds, αφού η τελευταία επένδυση αφορούσε την εξαγορά ποσοστού περί το 36% έναντι 4,7 εκατομμυρίων.

    Χαρτοφυλάκιο 340 εκατ. ευρώ

    Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί την ανάπτυξη δύο πύργων, ενός πύργου γραφείων κι ενός οικιστικού στη Λευκωσία, σε ανεκμετάλλευτη έκταση του Landmark (πρώην Hilton) από την MHV, επένδυση που θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ. Το deal αφορά στην αγορά του πράσινου office tower 17 ορόφων, με συνολική μικτή έκταση γραφείων περίπου 18.228 τετραγωνικά μέτρα, από την Prodea, όταν ολοκληρωθεί, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικούς ενοικιαστές.

    Το κυπριακό χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ μετρά 24 ακίνητα κι έχει αξία περί τα 340 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Εκτός από το Aphrodite Hills και το Landmark δυναμικότητας 294 δωματίων, η Prodea έχει συμμετοχή στο Parklane στη Λεμεσό, πολυτελές θέρετρο σε παραθαλάσσια έκταση, που αποτελείται από 222 πολυτελή δωμάτια και 52 σουίτες συμπεριλαμβανομένων των park suites που είναι μεζονέτες ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων.



    ΣΧΟΛΙΑ