• Real Estate

    Lamda Development: Πώς θα δρέψει καρπούς από τις επενδύσεις στο λιανεμπόριο

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Τα τελικά συμβόλαια για το μεγαλύτερο mall της χώρας που ετοιμάζει η Lamda Development στο Ελληνικό εκτιμά ότι θα υπογράψει πριν καν ολοκληρώσει το έργο η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου, που ενδυναμώνει τη θέση της στην αγορά των εμπορικών κέντρων, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις περίπου 220 εκατομμυρίων πριν εκπνεύσει το τρίτο τρίμηνο του 2022.

    Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης στους αναλυτές, το ενδιαφέρον για το Vouliagmenis Mall από μισθωτές έχει ήδη φτάσει στο 80% της εκμισθώσιμης επιφάνειας του εμπορικού, που αποτελεί επένδυση 400 εκατομμυρίων. Οι συζητήσεις αφορούν σε ελληνικά και διεθνή brands και θα κάνουν πραγματικότητα τις αγορές «νέας γενιάς», καθώς θα υιοθετηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες στα συνολικά 85.000 τετραγωνικά του νέου assets.

    Συμβόλαια για τα 2/3 του νέου mall εντός του 2023

    Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της Lamda θέλουν τα συμβόλαια για τα 2/3 του mall – συγκεκριμένα το 65% των εκμισθώσιμων χώρων – να υπογράφονται εντός του 2023, δηλαδή δύο κι επιπλέον χρόνια πριν το εμπορικό ανοίξει τις πόρτες του. Με βάση τον προγραμματισμό για την πρώτη πενταετία των έργων του Ελληνικού, το mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης παραδίδεται το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

    Εξίσου αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για τα «premium» εμπορικά καταστήματα του Riviera Galleria, που υπόσχεται να «ενσωματώσει γαστρονομία και διασκέδαση με έναν μοναδικό τρόπο για τα αθηναϊκά δεδομένα». Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορά στο 62% των εκμισθώσιμων χώρων του Riviera Galleria, που ολοκλήρωνεται λίγο νωρίτερα από το mall επί της Βουλιαγμένης, στα τέλη του 2025.

    Πρόκειται για επενδύσεις που βοηθούν τη Lamda να αφήσει σε μεγάλη απόσταση τους ανταγωνιστές της, καθώς όταν ολοκληρωθούν θα έχει στην κατοχή της 262 στρέμματα χώρων λιανεμπορίου έναντι 188 στρεμμάτων των ανταγωνιστών της. Αυτοί είναι οι καρποί που θα δρέψει από τις νέες εμπορικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, χωρίς να συνυπολογιστεί η αξία που θα προσδώσει στο χαρτοφυλάκιό της η ενσωμάτωση του McArthurGlen, του εμπορικού του οποίου τα κλειδιά παραδίδει στον όμιλο Λάτση η Bluehouse.

    Τζίρος 90 εκατομμυρίων από το McArthurGlen

    Το εμπορικό πάρκο στα Σπάτα – το οποίο γειτνιάζει με το Smart Park της επίσης εισηγμένης Redsθα αυξήσει τους εκμισθώσιμους χώρους της Lamda κατά 14%, ενώ θα συμβάλει θετικά στην απόδοση του χαρτοφυλακίου εμπορικών κέντρων, δημιουργώντας αποδοτικότητα κόστους που αναμένεται να βελτιώσει το EBITDA. Όπως επισημαίνεται στην παρουσίαση θα συμβάλει κατά 15% στα έσοδα από ενοίκια και κατά 10% στο EBITDA του κλάδου των malls.

    Η αξία των 21,2 στρεμμάτων του McArthurGlen φτάνει τα 109 εκατ. ευρώ, όση και η συνολική επένδυση της Lamda, καθώς εκτός από τα 40 εκατ. που κατέβαλε σε μετρητά η εταιρεία, αποπλήρωσε τα δάνεια των παλιών μετόχων προς τις τράπεζες ήτοι 70 εκατομμύρια. Υπό κανονικές συνθήκες, το McArthurGlen έγραφε επισκεψιμότητα 4,2 εκατ. καταναλωτών και τα καταστήματά του τζίραραν περί τα 89 εκατ. ευρώ.

    Ισόποση ήταν η επένδυση της Lamda που προηγήθηκε της εξαγοράς του McArthurGlen και αφορούσε στην εξαγορά που κατείχε η αμερικανική Varde Partners στη Lamda Malls (το βορειοελλαδίτικο Mediterranean Cosmos και το Golden Hall του Αμαρουσίου). Η Lamda δαπάνησε επίσης 109 εκατομμύρια για το 32% του fund.

    Επιπλέον, επενδύσεις δρομολογούνται και στο πεδίο τω υφιστάμενων assets. Στις αρχές του καλοκαιριού ανακοινώθηκε η συνεπένδυση με την Orilina, την ΑΕΕΑΠ των Brevan Howard και Τρύφωνα Νάτση, για την επέκταση του Mediterranean Cosmos, την έκταση του οποίου μισθώνει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Lamda έως το 2065. H συνεισφορά της στην επέκταση καταστημάτων και γραφείων σε επιπλέον 62 στρέμματα φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο Μαρούσι θα δαπανήσει 30 εκατομμύρια για την ανακαίνιση του The Mall Athens.

    Οι αποδόσεις και το Χρηματιστήριο

    Οι κινήσεις της Lamda ενισχύουν την αξία χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην οποία θα ενσωματώσει η εισηγμένη όλα της τα εμπορικά κέντρα, προκειμένου αυτή να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και να αποτελέσει ένα ξεχωριστό επενδυτικό καταφύγιο. Ήδη, χωρίς τις επενδύσεις για το ποσοστό της Varde Partners και την εξαγορά του McArthurGlen – που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο πεντάμηνο –, η καθαρή αξία των malls έφτανε τα 450 εκατ. ευρώ. Η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο προγραμματίζεται για το 2023.

    Οι αποδόσεις στα εμπορικά κέντρα μαρτυρούν την επιμονή της Lamda να ενισχύσει την ηγετική της θέση στον κλάδο: Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ίδια, τα yields στα malls παραμένουν υψηλότερα από αυτά των καταστημάτων σε εμπορικούς δρόμους, καθώς διαμορφώνονται σε 6,75% έως 7,75% έναντι 5,5% έως 6,6%.

    Το πρώτο τρίμηνο το EBITDA των τριών malls (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) ανήλθε σε 15,4 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 59% έναντι του 2021. Ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 18% σε σύγκριση με την προ πανδημίας εποχή, το 2019, ωστόσο η μέση κατά κεφαλή δαπάνη αυξήθηκε κατά 31%.



    ΣΧΟΛΙΑ