• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Σε έλεγχο δηλώσεων καλούνται από Μεγάλη Δευτέρα 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στο δήμο Αθήνας

    κτηματολογιο


    Σε έλεγχο των στοιχείων για τα ακίνητά τους, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κτηματολογίου, καλούνται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, περίπου 700.000 ιδιοκτήτες στο δήμο της Αθήνας, από την Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, καθώς ξεκινάει η διαδικασία της Προανάρτησης, δηλαδή της προκαταρκτικής ενημέρωσης των δικαιούχων, πριν τη διενέργεια της Ανάρτησης.

    Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Κτηματολογίου στόχος της Προανάρτησης, που στην περίπτωση της Αθήνας γίνεται 11 ολόκληρα χρόνια έπειτα από την αρχική δήλωση στο Κτηματολόγιο, είναι η ενημέρωση των στοιχείων που έχουν δηλωθεί, πριν την Ανάρτηση, μέσω της επιβεβαίωσης της ορθότητάς τους και της υπόδειξης τυχόν σφαλμάτων από τους δικαιούχους. Οι ιδιότητες ακινήτων που αφορά η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνουν ήδη τις σχετικές ενημερώσεις.

    Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) για δύο μήνες, οι δικαιούχοι ακινήτων της Αθήνας με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν γνώση πριν την Ανάρτηση, της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

    Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων ατελώς, (στο www.ktimatologio-athina.gr), εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης, με αποστολή της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το αρμόδιο γραφείο Κτηματογράφησης.

    Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με e-mail, μπορούν να την καταθέσουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137).

    Θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της Ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.

    Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της Προανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

    Αν κάποιος δεν θυμάται αν έχει υποβάλλει δήλωση στο Κτηματολόγιο μπορεί να το ελέγξει με χρήση των κωδικών taxisnet, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Σε περίπτωση που δεν βρει στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα του στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο 2100 10 10 10, ή μεταβαίνει στο γραφείο κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, για να ενημερωθεί καθώς υπάρχει περίπτωση το δικαίωμα του να το έχει δηλώσει αλλά να έχει απορριφθεί οπότε πρέπει να λάβει οδηγίες για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει.

    Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα δήλωση του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο έχουν ακόμα τη δυνατότητα να το κάνουν, ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης (Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου) είτε ηλεκτρονικά.

    Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά, αγορά κλπ) πρέπει να υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο, ανεξαρτήτως από το αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

    Σημειώνεται ότι η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Επίσης, για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κτηματολόγιο: Ξεκινά η προανάρτηση – σε ποια ακίνητα αφορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Παράταση-ανάσα για ιδιοκτήτες σε οκτώ περιοχές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Αυτά είναι τα πρόστιμα για όσους κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση



    ΣΧΟΛΙΑ