• Real Estate

  Άλλαξε χέρια το ακίνητο της «Ίριδας» των Μπόμπολα-Ψυχάρη – Θρίλερ με την τιμή του

  • NewsRoom
  Φώτης Μπόμπολας - Σταύρος Ψυχάρης

  Φώτης Μπόμπολας – Σταύρος Ψυχάρης


  Αυτό που λίγοι περίμεναν έγινε τελικά και ο πλειστηριασμός για το ακίνητο της άλλοτε μεγαλύτερης εκτυπωτικής επιχείρησης στην Ελλάδα, της «Ίρις Εκτυπώσεις» των Μπόμπολα και Ψυχάρη, ολοκληρώθηκε.

  Και όχι απλά βρέθηκε πλειοδότης, αλλά έδωσε 3,11 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αρχική τιμή προσφοράς που ήταν 8,4 εκατ. ευρώ.

  Ενα μεγάλο οικόπεδο 62 στρεμμάτων με συνολική δομημένη επιφάνεια του συγκροτήματος είναι περίπου 38.752 τ.μ., εκ των οποίων οι χώροι κύριας χρήσης καλύπτουν 25.127,36 τ.μ. και οι βοηθητικοί 13.625,46 τ.μ.

  Το ακίνητο αυτό έμενε επί χρόνια στα… αζήτητα και η τιμή του έπεφτε συνεχώς.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη φορά που βγήκε σε πλειστηριασμό η πρώτη τιμή προσφοράς ξεπερνούσε τα 35 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά αλλάζει χέρια με 11,51 εκατ. ευρώ.

  Κάποτε η ΙΡΙΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ Α.Ε.Β.Ε., που ανήκε κατά 50%-50% στον Πήγασο και τον ΔΟΛ, αποτελούσε το μεγαλύτερο και καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

  Τύπωνε 97 εφημερίδες και δεκάδες περιοδικά και βιβλία.

  Το θρίλερ με την τιμή

  Το 2018 η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν τα 35,18 εκατ. ευρώ, πέντε χρόνια μετά εκπλειστηριάζεται σχεδόν 26 εκατ. ευρώ λιγότερα, μήπως υπάρξει ενδιαφερόμενος.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Μαρτίου 2019 η τιμή εκκίνησης ήταν στα 23,21 εκατ. ευρώ

  Ο επόμενος κύκλος, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων) άρχισε στις 18 Φεβρουαρίου και μετά στις 22 Ιουνίου 2022, με τιμή εκκίνησης στα 16.834.000 ευρώ. Και πάλι όμως οι πλειστηριασμοί οδηγήθηκαν σε ματαίωση.

  Το ίδιο συνέβη και στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 με την τιμή να έχει υποχωρήσει περαιτέρω στα 10.942.100 ευρώ.

  Το ακίνητο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή του Κορωπίου στην θέση «Καρελλάς».

  Πρόκειται για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο έχει προέλθει από την συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων.

  Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα πέντε κτιρίων που λειτουργεί ως ένα ενιαίο κτίριο και αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και σε δύο όμορα τμήματα, ενώ περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, χώρους παραγωγής, γραφεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

  Διαβάστε επίσης:

  Γιώργος Μπόμπολας: Από κυρίαρχος του μηντιακού παιχνιδιού, βασικός… μέτοικος των χρεοκοπημένων του ΜΜΕ

  Ψυχάρης: Πουλήθηκε σε πλειστηριασμό το σπίτι στο Ψυχικό – Δείτε με πόσα χρήματα

  Ίρις: Στο «σφυρί» αλλά και στα… αζήτητα το «διαμάντι» των Μπόμπολα και Ψυχάρη

  Η ιστορία του

  Ηταν το μακρινό 1998 όταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώνει την εξαγορά μιας οικογενειακής εταιρείας εκτυπώσεων της IRIS AEBE.

  Αποκτά το 100% της εταιρείας και στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά ο εκτυπωτικός κλάδος του ΔΟΛ προχωρά στην εξαγορά της IRIS και αναλαμβάνει όλο τον όγκο των εκτυπώσεων του κραταιού τότε δημοσιογραφικού ομίλου.

  Το 2000 η εταιρεία Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα αποκτά με αύξηση κεφαλαίου το 30% της εταιρείας

  Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για τη χρήση του 2000 είχε διαμορφωθεί σε 34,3 δισεκατομμύρια δραχμές και τα κέρδη προ φόρων στα 2,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

  Η ραγδαία πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων και περιοδικών προκάλεσε και τη μεγάλη υποχώρηση των εργασιών της εκτυπωτικής μονάδας. Το 2017 η μονάδα περνά ουσιαστικά στα χέρια του Φ. Μπόμπολα ο οποίος αναλαμβάνει το management.

  Οι τράπεζες καταγγέλλουν τα δάνεια της Πήγασος, παίρνουν τον έλεγχο της επιχείρησης ενώ το 50% περνά στα χέρια του Β. Μαρινάκη.

  Διαβάστε επίσης:

  Ίρις: Στο «σφυρί» αλλά και στα… αζήτητα το «διαμάντι» των Μπόμπολα και Ψυχάρη  ΣΧΟΛΙΑ