• Real Estate

    Καρυτινός (Prodea Investments): Τα πράσινα κτίρια γραφείων βασικός πυλώνας επενδύσεων – Τα προβλήματα του real estate και η αντιμετώπισή τους

    Καρυτινός (Prodea Investments): Τα πράσινα κτίρια γραφείων βασικός πυλώνας επενδύσεων - Τα προβλήματα του real estate και η αντιμετώπισή τους

    Αριστοτέλης Καρυτινός, CEO Prodea Investments


    «Τα πράσινα κτίρια γραφείων αποτελούν πυρηνικό στοιχείο της εταιρείας. Βέβαια, το ελληνικό real estate αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα ως προς την ωριμότητά του και πρέπει να δοθούν λύσεις», αναφέρει στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος  της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός, ύστερα από την απόκτηση πέντε οικοπέδων έκτασης 10.433,50 τ.μ. στο Μαρούσι.

    Στην εν λόγω έκταση υπάρχει ένα κτίριο συνολικής επιφάνειας 4.172 τ.μ., που περιλαμβάνει χώρους γραφείων και κατοικίες, και η Prodea θα προχωρήσει στην κατεδάφισή του, ώστε να δημιουργήσει δύο νέα, ανεξάρτητα πράσινα κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ. με το ύψος της συνολικής επένδυσης να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

    Η νέα αυτή εξαγορά της Prodea εντάσσεται στο πλάνο της για την απόκτηση ακινήτων συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε βιοκλιματικά κριτήρια.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη, το καλοκαίρι που πέρασε, στην επιτυχημένη έκδοση «πράσινου» ομολόγου, μέσω του οποίου αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοσή του ανήλθε στο 2,3%, και χρησιμοποιείται για την απόκτηση και ανάπτυξη νέων ακινήτων, όπως αυτό στο Μαρούσι, τα οποία θα αφορούν ως επί το πλείστον «πράσινα» κτίρια.

    Αιχμή του δόρατος για το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της Prodea, που μέχρι στιγμής εκτιμάται περί τα 250 εκατ. ευρώ, θα είναι τα πράσινα γραφεία στα οποία δραστηριοποιείται σημαντικά ο Όμιλος έχοντας συνάψει μία στρατηγική συνεργασία με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, όπως φαίνεται και από τα υπό ανάπτυξη πράσινα κτίρια γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού (Importex), στη Θεσσαλονίκη (παλαιό εργοστάσιο Φιξ), της Kaizen Gaming στο Μαρούσι και τον Πύργο Πειραιά.

    «Επενδύουμε στα πράσινα κτίρια γραφείων και εκτός από την Dimand, με την οποία έχουμε προχωρήσει σε μία στρατηγική συνεργασία, είμαστε σε διάλογο με όλη την αγορά real estate. Κοιτάμε τόσο τα υφιστάμενα ακίνητα, τα οποία χρήζουν σημαντικών ανακαινίσεων, στο Κέντρο της Αθήνας, όσο και εκτάσεις στα προάστια» επισημαίνει ο Αριστοτέλης Καρυτινός.

    Οι στρατηγικές για τα κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας και τα προάστια

    Ο Αριστοτέλης Καρυτινός σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα διαθέσιμα κτίρια γραφείων στην Αθήνα, ενώ εξηγεί για ποιο λόγο η Prodea προχωρά στην κατεδάφιση των ακινήτων στις εκτάσεις που αγοράζει στα προάστια.

    Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ δηλώνει:

    «Στην Αθήνα ναι μεν υπάρχει προσφορά ήδη διαμορφωμένων ακινήτων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων. Ωστόσο, χρήζουν άμεσων ανακαινίσεων, ώστε να γίνουν πιο ‘πράσινα’. Σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα, είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξεις νέους χώρους, καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερες εκτάσεις, ενώ η κατεδάφιση των υφιστάμενων χώρων είναι σχεδόν απαγορευτική.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούμε κτίρια που να μπορούν να ανακαινιστούν -με ένα εύλογο κόστος- ώστε να πιστοποιηθούν κατά LEED. Για αυτό το λόγο σε όλες τις συζητήσεις μας λαμβάνουμε υπόψη και τα κόστη των απαραίτητων εργασιών για να γίνουν τα γραφεία πράσινα και να αποδίδουν τα επιθυμητά yields και στο μέλλον.

    Το κόστος των ανακαινίσεων δεν είναι αποτρεπτικό και προχωράμε στην αγορά χώρων στην Αθήνα λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο την τιμή του ακινήτου όσο και τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης του».

    Από την άλλη όσον αφορά στη στρατηγική για τις επενδύσεις στα προάστια, όπως αναμένεται να γίνει και με τη νεοαποκτειθήσα έκταση  στο Μαρούσι, η Prodea υιοθετεί ένα άλλο μοντέλο, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη νέων χώρων:

    «Σε περιοχές που μπορούμε να αναπτύξουμε χώρους γραφείων με τα δικά μας κριτήρια, προχωρούμε σε αυτή τη λύση, ενώ σε όποιες εκτάσεις υπάρχουν ήδη κτίρια γραφείων προχωράμε σε κατεδάφισή τους, ώστε να αναπτύξουμε τα γραφεία που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που επιδιώκουμε».

    Το μόνο σίγουρο για τον Αριστοτέλη Καρυτινό είναι πως τα κτίρια γραφείων αποτελούν ένα σημαντικό τομέα του Real Estate στη χώρα μας, καθώς αρκετοί όμιλοι από το εξωτερικό φαίνεται πως θέλουν να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην Ελλάδα.

    Το πρόβλημα του real estate στην Ελλάδα – Ποια η λύση της Prodea Investments

    «Η ελληνική σκηνή του real estate δεν είναι αρκετά ‘ώριμη’ ακόμα και πάσχει από μερικές παθογένειες», προσθέτει ο Άρης Καρυτινός αναφερόμενος στην κατάσταση του κλάδου.

    «Το κύριο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αρκετά ακίνητα ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν γνώση της αγοράς με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει αποδέκτες παράλογων απαιτήσεων από τους πωλητές. Οι τιμές που ζητούν για τα προς πώληση ακίνητα είναι αυξημένες, και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία όσον αφορά την επαγγελματική διαχείριση ακινήτων».

    Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει το απαραίτητο κτιριακό διαθέσιμο ούτε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την κατάλληλη εμπειρία στο real estate με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ‘κενό συνεννόησης’. Για αυτό το λόγο στρεφόμαστε περισσότερο στα funds και τις τράπεζες, που διαθέτουν ισχυρά χαρτοφυλάκια ακινήτων, όπου και κάνουμε διάλογο με σοβαρούς επαγγελματίες του κλάδου».

    Ωστόσο, η ελληνική αγορά του real estate φαίνεται πως πρέπει να ωριμάσει ακόμα περισσότερο, καθώς όπως τονίζει ο Αριστοτέλης Καρυτινός: «Ναι μεν συζητιόνται πολλά, αλλά γίνονται πολλά λιγότερα».

    Διαβάστε επίσης

    PRODEA Investments: Απέκτησε πέντε οικόπεδα στο Μαρούσι έναντι 35 εκατ. ευρώ

    Prodea: Στα 121 εκατ. ευρώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο εννεάμηνο

    Prodea Investments: Τα πράσινα projects, οι επενδύσεις των 400 εκατ. και η συνεργασία με την Dimand



    ΣΧΟΛΙΑ