• Real Estate

    Η κυβέρνηση τορπιλίζει την επένδυση των 8 δισ. στο Ελληνικό – Πού οφείλεται η έντονη αντίδραση της Lamda

    • Tέτη Ηγουμενίδη
    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Να εγκρίνει δύο από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που είναι αναγκαίες για να προχωρήσει η διαδικασία για το Ελληνικό (η μία για το πάρκο και η δεύτερη για τις ζώνες ανάπτυξης) σχεδιάζει η κυβέρνηση αύριο σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

    Υπό διαφορετικές συνθήκες αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αφού πρόκειται για αναβλητικές αιρέσεις, τμήμα της διαδικασίας προς την υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση της επένδυσης των 8 δις. ευρώ.

    Όμως, αυτό γίνεται εσπευσμένα, λόγω των εθνικών εκλογών, προκειμένου, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης με κεντρικό ρόλο στην υπόθεση αυτή, «να μην οικειοποιηθεί άλλος τη δουλειά τους». Τα στελέχη αυτά επιμένουν παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και σημεία στις ΚΥΑ με τα οποία δεν συμφωνεί η Lamda, η οποία επανέλαβε και χθες ότι χρειάζεται να μελετήσει τα κείμενα των Αποφάσεων για δύο εβδομάδες.

    Μεταξύ πολλών άλλων, στη γνωμοδότησή του το υπουργείο Υποδομών, ζητά τα έργα (οι υποδομές) να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, με άλλα λόγια στην ουσία αλλάζει τον σχεδιασμό. Η λογική του είναι «δεν δέχομαι να το κάνεις έτσι, πρέπει να το κάνεις αλλιώς». Μπορεί να πρόκειται για γνωμοδότηση, ωστόσο, εφόσον συνοδεύει την ΚΥΑ τυπικά κάποιος που θέλει να καθυστερήσει το έργο δύναται να την επικαλεστεί. Επίσης μέχρι και πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε καν η γνωμοδότηση της επιτροπής λιμένων για τα λιμενικά έργα που περιλαμβάνει η ανάπτυξη.

    Ακόμη, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που καθορίζει τα της επένδυσης στο Ελληνικό. Μπορεί η εκτίμηση να είναι ότι το ΣτΕ θα δώσει το «πράσινο φως», όμως τυπικά για να προχωρήσουν οι ΚΥΑ θα πρέπει να μην υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

    Επιπλέον, δεν έχουν διορθωθεί οι λανθασμένες εγγραφές του Κτηματολογίου, ώστε να προσδιορίζεται με ακρίβεια και ασφάλεια η έκταση επί της οποίας γίνεται η πολεοδόμηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, άκρως προβληματική θεωρείται από τους επενδυτές και η γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία ζητείται σχεδόν το σύνολο των μελετών που θα γίνονται για τα κτήρια, κατά την υλοποίηση του έργου, να περνά από τις υπηρεσίες του.

    Ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες δεν περιορίζεται στα παραπάνω, γιαυτό και η Lamda που συνήθως είναι μετριοπαθής στις ανακοινώσεις της προειδοποιεί ότι διακυβεύεται η ασφαλής έναρξη του έργου και κάνει λόγο για σοβαρότατο κίνδυνο στο μέλλον της επένδυσης προσθέτοντας παράλληλα ότι «παραμένει πιστή στην τήρηση των συμβατικών της δεσμεύσεων αλλά κυρίως στον κεντρικό της στόχο που αποτελεί και στόχο του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας: Να γίνει η επένδυση του Ελληνικού έργο για όλους τους Έλληνες».

    Εφόσον επικρατήσει η άποψη, εγκρίνουμε όπως – όπως τις ΚΥΑ, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση του επενδυτή, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό βαθμό, πέρα από τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για το έργο, θα αδικηθεί η κοπιώδης προσπάθεια του τμήματος των στελεχών της κυβέρνησης, που έχει πιστέψει στην ανάγκη να προχωρήσει η ανάπλαση στο Ελληνικό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ