• Business

    Γιατί ο Οδυσσέας Αθανασίου ζητά η Lamda να λάβει γνώση των ΚΥΑ για το Ελληνικό πριν υπογραφούν

    • Tέτη Ηγουμενίδη
    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Σε μια κρίσιμη επισήμανση αναφορικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης των συμβατικών κειμένων που αφορούν την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, προέβη χθες ο διευθύνων σύμβουλός της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, παράλληλα με την απάντηση περί ευθυνών της εταιρείας για τις καθυστερήσεις που έδωσε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως είπε, τα κείμενα και οι εισηγήσεις των δημοσίων φορέων πριν λάβουν τη μορφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Lamda, η οποία θα χρειασθεί δύο εβδομάδες να τα μελετήσει και να προβεί σε τυχόν παρατηρήσεις – διορθώσεις. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, τα οποία δύναται να εγείρουν ενστάσεις και ως εκ τούτου καθυστερήσεις στη συνέχεια της διαδικασίας. Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση να μην έχουν αποτυπωθεί σωστά στοιχεία του κτηματολογίου. Mια διαφορά, ακόμα και δύο μέτρων, δύναται να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως στους φορείς της κυβέρνησης που ασχολούνται με το Ελληνικό υπάρχει κινητικότητα ώστε πριν τις εκλογές της 7ηςΙουλίου να εκδοθεί η πρώτη ΚΥΑ που αφορά στο πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι το κείμενο αυτό θα λάβει την τελική υπογραφή χωρίς ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί συμφωνία επί όλων των θεμάτων με την Lamda, με ό,τι αυτό σημαίνει για το έργο.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ζητήματα, όπως είναι, μεταξύ άλλων πολλών, ο έλεγχος των μελετών του επενδυτή για όλα τα κτήρια από το υπουργείο Πολιτισμού. Το υπουργείο Πολιτισμού επιμένει στον έλεγχο όλων των μελετών, ανεξάρτητα από το αν αφορούν τις περιοχές με αρχαία ή νεότερα μνημεία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό πλήρως από τον επενδυτή και προφανώς εφόσον η άποψη του υπουργείου αποτυπωθεί στις ΚΥΑ, μετά θα είναι δύσκολο να αλλάξει, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πρόοδο του έργου.

    Οι ΚΥΑ που εκκρεμούν είναι τρεις και αφορούν την οργάνωση και τον σχεδιασμό του πάρκου των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί, τις ζώνες ανάπτυξης και τις ζώνες πολεοδόμησης (όροι δόμησης, χρήσεις γης κ.λ.π.).

    Πρόκειται ουσιαστικά για τις πολεοδομικές μελέτες, το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθεί σε επίπεδο Οικοδομικού Τετραγώνου και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης και οι περιορισμοί του.

    Ο κ. Αθανασίου τόνισε επίσης ότι η Lamda«έχει ολοκληρώσει όλες τις συμβατικές ενέργειες στις οποίες υποχρεούται και εναπόκειται στην ευθύνη των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών να προχωρήσουν τη διαδικασία προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στο Ελληνικό.» Πρόκειται για μια έμμεση απάντηση στον κ. Τσίπρα ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου στην Lamda, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα «ότι το έργο καθυστερεί με ευθύνη του παραχωρησιούχου και όχι της κυβέρνησης».

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου η εταιρεία έχει αποστείλει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς την Περιβαλλοντική Μελέτη στις 18.2.19, το σχέδιο οργάνωσης του πάρκου στις 5.2.19, τις μελέτες για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που θα συναφθεί για το καζίνο στις 15.2.19 και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lamda, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε για την ανάγκη το έργο του Ελληνικού να προωθηθεί σε «θεσμικά στέρεες βάσεις» με διαδικασίες «προσεκτικές έπειτα από ενδελεχή προετοιμασία».

    Κατά τη γενική συνέλευση αναφέρθηκε ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά περίπου 30% το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να αισθάνεται βέβαιη ότι το χρηματιστήριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θετικά τη συνολική της στρατηγική. Για το γεγονός της μη διανομής μερίσματος ειπώθηκε πως οφείλεται στην οικονομική κρίση που συμπίεσε τις αποτιμήσεις στις αξίες των ακινήτων και πιθανότατα σε ορισμένες λανθασμένες επιλογές αγοράς οικοπέδων στα Βαλκάνια.



    ΣΧΟΛΙΑ