• Real Estate

    Οι κινήσεις του Ελληνικού Στρατού στη σκακιέρα του real estate

    Μιχάλης Δεμέστιχας, Επικεφαλής ΥΠΑΑΠΕΔ

    Μιχάλης Δεμέστιχας, Επικεφαλής ΥΠΑΑΠΕΔ


    Πληθώρα “χακί” φιλέτων σε Αθήνα και περιφέρεια προωθεί φέτος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της ειδικής υπηρεσίας που έχει συστήσει για τις επενδυτικές του κινήσεις στον κλάδο του real estate.

    Τελευταίο asset που προώθησε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ακριβότερο ακίνητο που έχει στο χαρτοφυλάκιο, βάσει του ενοικίου που ζητά από τον υποψήφιο επενδυτή. Όπως είχε δημοσιεύσει το mononews, πρόκειται για 330 στρέμματα στην Πέρδικα της Αίγινας, με τη Dimand να έχει δώσει το παρών στη φάση υποβολής προτάσεων αξιοποίησης του ακινήτου, που προωθείται ως στρατηγική επένδυση και γιατο οποίο ζητείται ενοίκιο 1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο.

    Το Moxy, η Brown, η Intrakat και τα υπόλοιπα θέλγητρα για τους επενδυτές

    Εφόσον η Dimand αποφασίσει να υποβάλει προσφορά και στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, αυτό θα είναι το δεύτερο deal της εταιρείας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Το πρώτο αφορούσε στη μίσθωση του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο οποίο ξεκινά να λειτουργεί το τριάστερο ξενοδοχείο υπό το brand Moxy της Marriott, το οποίο αναπτύχθηκε και αξιοποιείται από την κοινοπραξία της Dimand με την Prodea.

    Τα σπουδαία θα έρθουν και από τα Μέθανα, όπου βρίσκεται ακόμη ένα τουριστικό ακίνητο, αυτό του πρώην Κέντρου Λουτροθεραπείας, που περιλαμβάνει δύο κτίρια και έχει έκταση 3.305 τ.μ., ενώ εντός του χρόνου εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και η αξιοποίηση εξαώροφου κτιρίου 2.500 τ.μ. στην Ακαδημίας, με τιμή εκκίνησης 402.000 ευρώ. Μάλιστα, το υπουργείο δίνει στο μισθωτή το δικαίωμα να καταβάλει το ήμισυ του τιμήματος τον πρώτο χρόνο, προκειμένου να ανακατασκευάσει το ακίνητο.

    Αυλαία στην αξιοποίηση της real estate περιουσίας της για το 2022 φιλοδοξεί να ρίξει η ΥΠΑΑΠΕΔ υπογράφοντας το συμβόλαιο για επίσης εξαώροφο κτίριο στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα, ενώ στο δ’ τρίμηνο ορίζεται και η τύχη πολυκατοικίας 8 ορόφων και ενός καταστήματος στην Ομόνοια, στην οδό Σωκράτους.

    Εξάλλου, στην Ομόνοια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετρά ήδη δύο επιτυχημένα deals, αυτό του Moxy, καθώς και αυτό της μεταβίβασης του πρώην ξενοδοχείου Le Mirage στη Brown, το οποίο οι Ισραηλινοί μεταμόρφωσαν σε Lighthouse και εγκαινίασαν πρόσφατα.

    Το τελευταία ακίνητο που ωριμάζει για να ρίξει στην αγορά η Υπηρεσία είναι το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας, ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων με κτίρια 4.000 τετραγωνικών. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που ορίζει για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ΥΠΑΑΠΕΔ το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2022.

    Το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας
    Το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας

    Στην ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ανήκει και το νέο πεντάστερο boutique hotel Milos που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται η Intrakat πίσω από την Παλιά Βουλή, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 4.400 τμ και αποτελείται από ισόγειο, 5 ορόφους και 2 υπόγεια ενώ είναι δυναμικότητας 43 κλειδιών. Πρόσφατα, τέλος, αποφασίστηκε ότι θα πέσει στην αγορά οικόπεδο 2.800 τ.μ. με διώροφη κατοικία στην Εκάλη, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

    Έσοδα 2 εκατομμυρίων από τα deals του 2021

    Εντός της περσινής χρονιάς, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει να αξιοποιήσουν τα ακίνητα του Στρατού πραγματοποίησαν 54 συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές. Τα έσοδα που μπήκαν το 2021 στα ταμεία της ΥΠΑΑΠΕΔ ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ.

    Το Ξενοδοχείο Milos στην Κολοκοτρώνη
    Το Ξενοδοχείο Milos στην Κολοκοτρώνη

    To 2021 καταρτίστηκα σχέδια συμβάσεων 13 ακινήτων, εγκεκριμένων από το Συμβούλιο Άμυνας, με σκοπό τη μακροχρόνια εκμίσθωσή τους είτε μέσω της διενέργειας δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Από 7 υπογεγραμμένες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα μπουν στα ταμεία συνολικά έσοδα 1,78 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, προκηρύχθηκαν συνολικά 34 ηλεκτρονικοί δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκμίσθωση ακινήτων του χαρτοφυλακίου. Από αυτούς, ένας ματαιώθηκε, 25 διενεργήθηκαν αλλά κηρύχθηκαν άγονοι, ενώ 8 διενεργήθηκαν και ήταν γόνιμοι με ανάδειξη πλειοδότη. Για τις 5 περιπτώσεις έπεσαν υπογραφές, για 2 αναμένεται κατακυρωτικής απόφασης από το Συμβούλιο Άμυνας και μία σύμβαση μίσθωσης είναι προς υπογραφή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τιμές Μονακό στο Ελληνικό

    Θ. Φέσσας: Κερδοφορία και για τη χρήση του 2022 – Θετικές προβλέψεις με τον αέρα των συμβάσεων 400 εκατ. ευρώ – Προς νέες εξαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ