• Business

    Θ. Φέσσας: Κερδοφορία και για τη χρήση του 2022 – Θετικές προβλέψεις με τον αέρα των συμβάσεων 400 εκατ. ευρώ – Προς νέες εξαγορές

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    «Aέρα στα πανιά της» Quest δίνουν οι συμβολαιοποιημένες συμβάσεις για εκτέλεση έργων πληροφορικής ύψους 400 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που επιτρέπει στη διοίκηση του ομίλου υπό τον κ. Θεόδωρο Φέσσα να προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας και για φέτος.

    Μάλιστα, στην οικονομική έκθεση γίνεται αναφορά ότι ο όμιλος δεν πτοείται ούτε από την πανδημία, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ασήμαντες, αλλά ούτε και από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον οποίο η εκτίμηση είναι ότι οι συνέπειες θα ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα.

    Σε κάθε περίπτωση η Quest ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 κάθετε στα συμβόλαια που έχει υπογράψει 400 εκατ. ευρώ και περιμένει ότι θα συνεχίσει κερδοφόρα και φέτος, ενώ δεν αποκλείει, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά το να προβεί σε νέες εξαγορές…

    Οι αρχικές εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος 2022 και στο βαθμό που δεν θα υπάρχουν δυσμενείς πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, προβλέπουν αύξηση του τζίρου και συνέχιση της βελτίωσης της κερδοφορίας, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων στο εξωτερικό και παραγωγή θετικών χρηματοροών.

    Βασικό στοιχείο αισιοδοξίας για την εταιρεία είναι το συνολικό συμβολαιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε πάνω από € 400 εκατ. Στην εσωτερική αγορά υπάρχει αισιοδοξία σε σχέση με τα μεγάλα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Δημοσίου και τα νέα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης (Greece 2.0-RRF).

    Ήδη η εταιρεία έχει συμβασιοποιήσει σημαντικά έργα όπως είναι το νέο ERP σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου και το πληροφοριακό σύστημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Επίσης μέσα στο 2022 τρέχουν ή θα τρέξουν ο κύριος όγκος των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι βασικός διεκδικητής.

    Βασικός κίνδυνος είναι η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό δημιουργεί πίεση στις αμοιβές καθώς και καθυστέρηση ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται και η οποία θα αυξηθεί στο μέλλον.

    ACS

    Για το 2022 η ACS βασίζει την ανάπτυξη των εσόδων της κυρίως στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών. Η αγορά των υπηρεσιών ταχυμεταφορών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη – κυρίως μετά το Α τετράμηνο– ενώ ο κλάδος του ταχυδρομείου θα παρουσιάσει μείωση λόγω της επιτάχυνσης της από-υλοποίησης των λογαριασμών.

    Οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2022 προέβλεπαν ήπια ανάπτυξη στα έσοδα της εταιρείας σε μονοψήφια επίπεδα καθώς το Α τετράμηνο αναμένεται να είναι μια μεταβατική περίοδος και να κινηθεί αρνητικά σε όγκους δεδομένου ότι το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο στην αγορά υπήρχε lockdown.

    Παράλληλα, εκτιμάται περαιτέρω εξομάλυνση των λειτουργικών εξόδων η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας.

    Επιφυλάξεις υπάρχουν σχετικά με την επίδραση του υψηλού κόστους ενέργειας καθώς και των εξελίξεων της Ουκρανίας στην κατανάλωση και στην οικονομία.

    Quest Ενεργειακή Κτηματική (Ανανεώσιμες Πηγές Ηλεκτρικής Ενέργειας)

    Τα έσοδα το 2021 διαμορφώθηκαν σε €9,2 εκατ., τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε €7,4 εκατ. ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε €3,9 εκατ. (έναντι κερδών €3,2 εκατ. το 2020). H συνολική εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου των εν λειτουργία σταθμών διαμορφώθηκε στα 28 ΜW.

    Για το 2022 προβλέπεται σταδιακή υλοποίηση και νέων επενδύσεων με στόχο η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών να υπερβεί τα 32ΜW. Οι νέες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει με Ίδια Κεφάλαια και εν μέρει με τραπεζικό δανεισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Quest: Στα 947,9 εκατ. ευρώ οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2021 – Τριπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων

    Quest Συμμετοχών: Πώς μια τοποθέτηση 1.000 ευρώ στην εταιρεία του Θόδωρου Φέσσα έχει γίνει…16.558 σε έξι χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ