• Real Estate

    Golden Visa: Στην ουρά επενδύσεις 1 δισ.


    Υπερτριπλάσια ζήτηση για απόκτηση χρυσού διαβατηρίου μέσω επενδύσεων στην κτηματαγορά καταγράφεται από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Μάιο.

    Τα αιτήματα μόνιμου επενδυτή αυξήθηκαν σε 3.900 από 1.400 το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2023, δηλαδή ήταν κατά 170% περισσότερα, ενώ από το 2018 έως το 2023 έχουν κατατεθεί συνολικά 20.344 αιτήματα, το 68% εκ των οποίων έχει καταλήξει σε εκδοθείσες άδειες.

    Το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς εκδόθηκαν 1.938 άδειες. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν σε επενδύσεις 975 εκατ. ευρώ για αγορά ακινήτων που βρίσκονται σε αναμονή, ενώ 484,5 εκατομμύρια έχουν πέσει στην ελληνική αγορά έως τον Μάιο, βάσει των golden visas που χορηγήθηκαν σε επενδυτές τρίτων χωρών.

    Χαρακτηριστικό της ζήτησης είναι ότι τα αιτήματα αρχικής χορήγησης των χρυσών διαβατηρίων ήταν 4.365 κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2022.

    Σε ετήσια βάση, από τον προηγούμενο Μάιο έως τον αντίστοιχο μήνα του 2023 κατατέθηκαν 8.351 άδειες, που αναλύονται σε 2.948 εκδοθείσες ή 737 εκατομμύρια αγοραπωλησιών βάσει του κατώτατου ορίου επενδύσεων των 250.000 ευρώ.

    Επίσης σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 20 απορρίψεις, μία ανάκληση golden visa και 5.382 εκκρεμότητες. Οι περισσότερες εκκρεμότητες ως προς την άδεια μόνιμου επενδυτή αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από Κινέζους (72,1%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από Τουρκία (5,1%) και Ιράν (3,5%). Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότερες εκκρεμείς αιτήσεις προέρχονται από την Αττική και ακολουθεί η Κρήτη.

    Δεύτεροι οι Ρώσοι επενδυτές

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ισχύουσες golden visas έχουν φτάσει τις 34.704, με το 1/3 αυτών να αφορά σε αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή.

    Η κορυφαία εθνικότητα με ανανεώσεις golden visa, όπως αποτυπώνονται με τα στοιχεία Μαΐου, είναι οι Κινέζοι κατά 36%, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως δεύτεροι έρχονται οι Ρώσοι, που δείχνει ότι οι επιδράσεις του ρωσο-ουκρανικού ζητήματος στο ελληνικό πρόγραμμα αμβλύνονται.

    Το 11% των κατόχων των χρυσών διαβατηρίων είναι Τούρκοι και ακολουθούν οι Αιγύπτιοι και οι Ιρανοί.

    Η ζήτηση εξακολουθεί να έχει θετικό πρόσημο, καθώς η αύξηση ελάχιστου ορίου επένδυσης αναβλήθηκε για τρεις μήνες, έως τα τέλη Ιουλίου.

    Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα επεκτείνεται η περίοδος χάριτος για την εξασφάλιση χρυσής βίζας με τη σύναψη προσυμφώνου αγοράς ακινήτου 250 χιλιάδων στο κέντρο της Αθήνας, σε βόρεια και νότια προάστια, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, έως ότου διπλασιαστεί.

    Φημολογείται, μάλιστα, ως πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χορηγήσει και τρίτη παράταση διπλασιασμού του ορίου (σημειωτέον ότι αρχικά είχε οριστεί η αλλαγή του ορίου από την 1η Μαΐου), μέχρι τα τέλη του χρόνου.

    Η πολιτική αυτή θυμίζει την τακτική της Πορτογαλίας, η οποία έχει μεν ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος της golden visa, ωστόσο η ισχύς του παρατάθηκε έως τα τέλη του 2024, με γνώμονα και την κάλυψη του ενδιαφέροντος, μιας και το 2022 το 6% των αγοραστών κατοικιών προερχόταν από το εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρισμός: Η Μύκονος «κατατροπώνει» Ίμπιζα και Σεν Τροπέ

    Ακίνητα: Τι ψάχνουν στα νησιά οι ξένοι αγοραστές

    Skyline: Τι κερδίζει η Alpha Bank από το project αξιοποίησης 570 ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ